reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bill Gates: Apple by měl vyhovět FBI

23.2.2016, Michal Hala, aktualita
Bill Gates: Apple by měl vyhovět FBI
Ve velmi sledovaném a velmi intenzivně komentovaném sporu Applu s FBI kvůli odemčení iPhonu teroristy ze San Bernardina se bývalý CEO Microsoftu Bill Gates postavil na stranu FBI. Můžeme s ním nesouhlasit, nebo mu můžeme přitakat.
V mediálně ostře propíraném sporu už zaznělo hodně názorů, například společnosti Facebook a Google se postavily jednoznačně na stranu vzdorujícího Applu. Redmond se zatím nevyjádřil a možná radši ani nevyjádří. Nicméně bývalá hlava Microsoftu Bill Gates se teď vyjádřil jasně – úřady podle něj nežádají obecný klíč od všech iPhonů (tj. univerzální zadní vrátka), ale žádají jednu konkrétní věc (tj. odemčení jednoho mobilu).

Gates dodal, že je to jako žádat přístup k bankovní schránce: „Řekněme, že by banka ovázala disk stuhou a řekla, ať jí nenutí pásku přestřihnout, protože by ji pak nutili přestřihávat pásku znovu a znovu.“ Tím jsou zhruba vyčerpána fakta o stanovisku Billa Gatese a je čas na komentář. Předně musím říct, že nedokážu posoudit nakolik má Gates v technické rovině pravdu.

Není mi úplně jasné, jak si praktické provedení odblokování iPhonu 5C střelce ze San Bernardina představuje na jedné straně FBI a na druhé straně Apple. Tudíž – zcela na rovinu – bude lepší věnovat se netechnické rovině problému. Pokud by měl Gates pravdu a šlo o jednorázový a pouze jednorázový akt, asi by nešlo o tak veliký problém. Ale ono jde zároveň o precedens.


Bill Gates


Apple jednou vyhoví a pak bude čelit podobným požadavkům na odemykání iPhonů jako na běžícím pásu. Zároveň by podobným požadavkům zřejmě čelily i další a další technologické firmy. Na druhou stranu je otázka – v právní a mocensky vynutitelné rovině případu – co se stane, když Apple teď nevyhoví. Nejsem odborník na americký právní řád, takže ani tady nemohu sloužit předpovědí rozuzlení.

Možná se dá namítnout, že Applu nejde ve skutečnosti o soukromí jeho uživatelů, ale hlavně o vyvolání dojmu, jak moc mu na nich záleží. Zkrátka, že mu ve skutečnosti jde o reklamu a o image. A třeba nakonec couvne. Nebo bude muset couvnout. Ale nikdo z nás nevidí do hlavy Tima Cooka a tak nevíme, co si o tom doopravdy myslí. Takže taková kritika Applu by byla laciná.

Určitě také lze přijít s námitkou, že v telefonu mohou být důležité informace o úmyslech teroristů. Takže odemčení telefonu může možná vést například k zadržení dalších teroristů a aspoň teoreticky tak zachránit nevinné životy. Zrovna na tenhle argument bych byl ochoten hodně slyšet i já osobně. Ale je samozřejmě otázka, co v tom telefonu nakonec ve skutečnosti je.

Nebo se dá vyjít z historie a pak je třeba akceptovat fakt, kolik času v dějinách lidstva trvalo, než se prosadila koncepce individuálních práv jednotlivce a omezila moc státu (nebo přesněji panovníka). A právě USA mají velice silný respekt k právům a svobodám jednotlivce ve své ústavě už od svého vzniku. Bez nadsázky se dá říct, že na tomhle základě vlastně Spojené státy vznikly.

Takhle by se dalo pokračovat dál a dál. Úmyslně jsem se snažil popsat problém z co nejvíc stran, protože podle mě vůbec nejde o jednoduchou záležitost. Takže, co si o tom myslíte vy?

Zdroj: TechRadar
reklama