reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
24.6.2019, Milan Šurkala, aktualita
V rozhovoru pro Village Global se Bill Gates rozhovořil i o svých největších chybách, které ve světě IT provedl. Jednou z těch největších je fakt, že Microsoft nikdy nevytvořil něco jako operační systém Android.
pavel1tu (34) | 25.6.20197:33
Telefon od nich mám ­- služební ­- děkuji pěkně.
M$ by mněl vyházet na hodinu všechny manažery.
Programátoři se jim tam evidentně střídají jak .... u OS WIN nevidím žádný pokrok za posledních 10let, spíše k horšímu.
Na mobilu rád vzpomínám na Samsung telefon s WM6,5 , teď mám poslední mobil od M$ ­- a mohu říci, že je to SUPER pocit, když Vám po roce a něco oznámí, že končí s vývojem a za měsíc i zmizí podpora od zásadních aplikací ­(VPN atd.­).
A to menu a nastavování ­- humus.
Odpovědět2  0
andre_z (154) | 25.6.201919:33
No já mám trochu jinou zkušenost, telefon od MS mám už třetí. Začínal jsem se systémem WP7,5 ­(v dobách kdy byl android teprve na začátku tedy ve verzích 2­), pak WP 8.0 a teď WM10. Dodnes říkám, že tento systém byla promarněná příležitost a bohužel jsi za to MS může sám, stačilo to dotáhnout do konce ­(samozřejmě nevidím do toho co se stalo, že se jim to nepodařilo­). Za velkou chyby hlavně vidím ten odklon k tomu, že snažili portovat android na Windows platformu, tohle byl asi jejich největší přešlap ­(a stálo to obrovské peníze­).
Co se týče čísel, tak třeba u nás v ČR měl MS jednu dobu 10% podíl, samozřejmě jsme malý trh, ale o něčem to vypovídá.
Tedy hlavní problém byl, že chyběla jednu dobu vize ­(můj pohled­), respektive měli divokou vizi a v jednu chvíli bylo na stole hodně aktivních projektů, jak mobilní OS směřovat:
- Project Astoria: tedy portace android na microsoftí OS, no jak jsem zmiňoval hodně špatná cesta ­(můj pohled­)
- Project Islandwood: něco podobného jako u androidu, tedy předělávka z OS iOS...
- Project Centennial: portace x86 aplikací do mobilních OS, složitost poměrně velká, náročnost na HW také... :­-­(
- Project Westminster: tedy webové aplikace
(jsem sice fanoušek MS a jeho mobilního OS, ale názvy projektů jsem čerpal odtud: https:­/­/www.svethardware.cz­/project­-astoria­-konci­-microsoft­-misto­-nej­-kupuje­-xamarin­/41915 fakt jsi je nešlo ty jména zapamatovat­)
Prostě celé to narazilo na neochotě vývojářů programovat aplikace na UWP...

No a nyní je stále na stole ­(stále pouze na papíru­/v trezoru?­) projekt ANDROMEDA o kterém se stále hovoří, ale nic finálního pořád není a neustále se opakují dvě zprávy, ­"projekt skončil­", ­"ne projekt stále pokračuje­".

Učitě bych ale nikdy netrvdil, že OS WP­/WM byl špatný, ba naopak, stabilita aplikací a náročnost na HW byla dokonalá, bezpečnostních děr minimum.

Ono zaříznutí projektu WM10 byla poměrně velká rána i pro firmu HP a jejich ELITE X3. Kdyby ten OS byl tak špatný jak tady Pavle píšete, tak by určitě nevydaly poměrně ­"velký­" ekosystém okolo tohoto zařízení ­(DOCK, ultrabook ­(NB bez CPU, které měl obstarat ten mobil­)..
DELL připravoval také zařízení s DOCKem pro WM10 ­(něco podobného jako HP­)... BMW přešlo na WP a v roce 2014 koupilo 57 tisíc těchto telefonů... A spousta dalších velkých firem měla tyto telefony... Hlavní z důvodu děravosti platformy android ­(ano dnes je to již lepší­) a vysoké ceny zařízení Iphone...

Co se DOCKu týče, tak technologii přeprodali SAMSUNGu ­(DEX­), se kterým již delší dobu spolupracují ­(i v jejich STORE se již dávno objevily jejich mobily­)...

Nevím o jakém konci podpory Pavle píšete, ale od MS je podpora stále na vše a od ohlášení konce WM10 ­(dali dvou letou lhůtu a dodrží více jak 3 roky aktualizace od vydání, řekněte mi který výrobce android aktualizuje 3 roky svá zařízení :­-D­) dokonce vydali i velkou aktualizaci WM10 a dílčí aktualizace stále přichází ­(mám L950 a na ni aktualizace stále ještě jsou­). Něco jiného je podpora od SW jiných firem, něketré to již zařízli jiné postupně upozorňují, že podpora bude končit ­(KB mobilní banka, WhatsUp, atd­)

Takže za mne zbývá pouze doufat, že MS přeci jen ješě někdy vydá nějaké své mobilní zařízení a bude s ním úspěšnější... Ale do té doby já osobně přejdu na iOS, bohužel nemám jinou možnost :­-(
Odpovědět1  0
Bison (807) | 24.6.201921:25
myslím si , že to je neschopnosť vedenia firmy MS začať a dokončiť nový OS pre mobilnú platformu, roky pracovať na WM a nikdy ho nedokončiť , mať mld $ k dipozícii a výsledok sa rovná čistej strate, MS je fakt prehnitá spoločnosť .
Odpovědět2  2
thegrid (255) | 24.6.201921:58
Prohnila určitě není kdyz je ve velkém zisku. Je to prostě velký neflexibilní parník, kterému trvá roky změnit kurz.
Odpovědět7  0
andre_z (154) | 25.6.201920:01
Přesně tak, tohle je problém u dost velkých firem, že zkostnatí a nejsou tak flexibilní a než se k něčemu rozhoupou, tak jim ujede vlak ve kterém sedí mladý startup ­(který pak nějaký moloch koupí :­-D ­).

On vlastně google ­(ale i MS, SONY, INTEL, AMD, atd.­) tohle udělal: youtube, doubleClick, Deepmind, motorola ­(tu pak prodal­) pak HTC, twitch a spousty dalších...
Odpovědět1  0
Milan Šurkala (4496) | 24.6.201922:10
No, nehodnotil bych dnešní Microsoft na základě toho, co udělal špatně před nějakými 15 lety. Navíc, tohle není jen o penězích. Google má např. taky spoustu peněz a tomu se zas nepovedlo udělat sociální síť.
Odpovědět4  0
andre_z (154) | 25.6.201919:40
No nejen sociální síť, ani ambice google rozšířit se do segmentu NB a PC se jim nedaří... A není se čemu divit, tak jak google vládne na poli mobilním ­(telefony a tablety­), tak MS vládne na poli PC a NB ­(a dá se i říct konzolí­)... A tohle nic nezmění.. Možná herní segment trochu ­(to se teprve ukáže jak moc­) ovlivní GOOGLE STADIA, ale křišťálovou kouli nikdo nemá... ;­-­)

Apple si ukusuje z obojího svým uzavřeným ekosystémem a třeba se jednou dočkáme toho samého ­(uzavřeného ekosystému­) i u MS ­(jsem optimista a věřím, že ANDROMEDA jednou vykoukne ;­-­) )
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 24.6.201923:49
Dokončených verzí pár bylo, ale naštěstí u telefonů není jedinou možností MS.. Alias uživatel s možností výběru automaticky vybral cokoliv jiného.
Odpovědět2  2
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.