reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bing Maps už ukazují hustotu dopravy a čas dojezdu

26.11.2014, Jan Vítek, aktualita
Bing Maps už ukazují hustotu dopravy a čas dojezdu
Microsoft vylepšil své mapy Bing Maps, které nyní i mimo USA ukazují na hlavních trasách aktuální hustotu dopravy a na základě toho jsou schopny předpovídat, jak dlouho bude naše cesta trvat.
Dle Bing Maps bychom tedy měli být schopni přesněji určit, jak dlouho nám bude cesta trvat. Vyzkoušet si to ostatně můžete sami, však jde o webové mapy. Stačí si v okně nalevo nahoře vybrat Directions a zadat cestu z bodu A do bodu B. Mapy nám pak krom trasy vyznačené na mapě a itineráře cesty ukáží i odhad doby trvání a na mapě samotné také ukáží aktuální hustotu dopravy. Využívají k tomu čtyři barvy: zelenou, žlutou, oranžovou a červenou, přičemž jejich význam je zřejmý.




- klikněte pro zvětšení -


Tato funkce tedy již dříve fungovala ve Spojených státech a nyní je k dispozici pro všechny ostatní lokality, které jsou mapami Bing pokryty. Mapy také svou novou funkci používají k tomu, aby navrhly lepší trasu s ohledem na průjezdnost, což je celkem jasné, jinak by tato funkce byla k ničemu. Microsoft funkci optimalizace tras na základě hustoty dopravy označuje za Clearflow.

Microsoft na svém blogu neuvedl, jaká data využívá pro analýzu dopravní situace a případně jak často mapu vytíženosti komunikací aktualizuje, ale odkazuje se na jiné informace. Systém Clearflow ale má brát v úvahu celou dopravní situaci včetně vedlejších tras, čili by měl "porozumět celému městu". Dle článku v New York Times byla první verze naprogramována pro Seattle a její model předpovídal dopravní situaci s využitím čtyřletého sběru dat, což čítalo na 16.500 cest a 125.000 najetých mil. Hotový model pak mohl být využit pro adaptaci na jiná města, ovšem to by samo o sobě pochopitelně nestačilo. Využity jsou tak ještě aktuální data ze sítě senzorů monitorujících dopravu, které v USA sledují celkem 60 milionů segmentů a dále se bere v úvahu vedle denní doby a ročního období také aktuální počasí nebo sportovní či jiné události.

To však platí pro systém představený již v roce 2008 a z toho se samozřejmě nedozvíme, jaká data Microsoft konkrétně využívá třeba pro sledování dopravy v Praze. Je třeba také dodat že u nás Microsoft podrobněji sleduje dopravní situaci pouze v těch největších městech (Praha, Brno, Ostrava) a v ostatních městech se intenzita dopravy ukazuje pouze na hlavních průtazích.

Zdroj: Bing blog
reklama