reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bitmain pozastavil prodej ASIC minerů, jejich cena extrémně padá

27.6.2021, Milan Šurkala, aktualita
Bitmain pozastavil prodej ASIC minerů, jejich cena extrémně padá
Klesající cena kryptoměn i negativní postoj Číny vůči nim stojí za tím, že přestává být zvýšený zájem o hardware pro těžbu kryptoměn. V případě specializovaných ASIC minerů je situace doslova kritická.
Situace kolem kryptoměn se poměrně rychle mění. Zatímco ještě před dvěma měsíci trhaly jejich hodnoty rekordy, nyní naopak upadají v nemilost. Důvodů je hned několik. Růst i pád se sice připisuje do značné míry tweetům Elona Muska, nicméně v poslední době je to především čínská vláda, která pomáhá kryptoměnám v postupném pádu směrem dolů. Kryptoměny zde totiž začaly být něčím nechtěným, a to ať z důvodů rizika alternativní ekonomiky, tak také z environmentálního hlediska, které je v Číně poslední dobou jedním z nejdůležitějších témat. Čína tak zavřela farmy na těžbu kryptoměn, v důsledku čehož i významně hlesl výsledný hashrate dostupných těžařských strojů z celosvětového hlediska. Klesá ale také cena grafických karet.
 
Bitmain Antminer S17 Pro
 
Už dnes jsou ceny grafických karet v českých obchodech asi o třetinu nižší než počátkem června, jejich dostupnost se znatelně zlepšuje, ale ze stejného důvodu tu mají jiné firmy i problémy. Jednou takovou je Bitmain, který vyrábí své ASIC minery pro těžbu kryptoměn. S pádem cen kryptoměn se také přestává vyplácet těžba a bazarový trh zaplavila spousta strojů, které ještě nedávno těžily kryptoměny. Ta se dostala na pouhou třetinu a někdy dokonce i na pouhou čtvrtinu původní ceny. Další produkce nových minerů pro firmu nemá žádný smysl, protože by je za oficiální cenu nikdo nekoupil (a zákazníci by na jejich koupi výrazně prodělali). Výroba tak byla zastavena, čímž chce Bitmain vytvořit umělý nedostatek a uklidnit ceny těžařských strojů, nicméně při klesajících cenách kryptoměn už firma rostoucí nabídku použitých minerů moc neovlivní.
 
Těžařské firmy nyní volí dvě cesty. Jednou z nich je prodej minerů, druhou je pak přestěhování těžařských operací mimo Čínu. Oblíbenou destinací je v poslední době Kazachstán, ale přesunutí farem není jednoduchou operací a s klesající cenou každým dnem postupně i klesá smysl takového kroku. Do Kazachstánu se nyní přestěhovala např. i konkurenční firma Canaan. Ta v posledních týdnech zažívá obrovský pád hodnoty svých akcií poté, co počátkem roku raketově vyrostly podobně jako hodnota kryptoměn.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama