reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bits and Chips: AMD Zen 2 nabídne +13% IPC oproti Zen+

17.10.2018, Jan Vítek, aktualita
Bits and Chips: AMD Zen 2 nabídne +13% IPC oproti Zen+
Bits and Chips na Twitteru zmínili jeden prostý údaj, a sice ten, že procesory AMD architektury Zen 2 nabídnou o 13 procent vyšší IPC než dnešní procesory Zen+. Co to znamená a můžeme tomu vůbec věřit? 
Už je pomalu čas na to, aby se začaly objevovat podrobnější informace o procesorech AMD Zen 2, respektive o této architektuře. Jak dobře víme ze starších roadmap, půjde už o 7nm procesory, od nichž očekáváme mnohé. Jednak by už neměly mít osm jader na jeden samostatný procesorový čip, ale spíše 12 až 16 a potom lze očekávat i vyšší IPC, čili výkon na takt. To bylo také jasné, ale otázka zněla, o kolik procent lepší to bude. 
 
 
AMD nejdříve vypustilo na trh architekturu Zen, která si dala za úkol nabídnout podstatně vyšší IPC v porovnání s CPU Excavator, poslední verzí Bulldozeru. AMD chtělo plus 40 procent, což nakonec bylo ještě mnohem lepší, a to dle AMD 52 procent navíc. 
 
Architektura Zen+ (aktuální Ryzen 2000 "Pinnacle Ridge") se předem navýšením IPC nechlubila, ale i tak se AMD podařilo dosáhnout asi 3procentního zlepšení. Ryzen 2000 má tak jedno jádro na stejném taktu o 3 procenta rychlejší než Ryzen 1000. 
 
Dle Bits and Chips (via Twitter) můžeme přitom od Zen 2 očekávat +13 procent IPC oproti dnešním Zen+, což by bylo opravdu dobré. Autor se s tímto údajem odvolává na svého přítele z "jedné velké firmy", přičemž má jít o stejného člověka, který už dříve přinesl velice přesné informace o prvních CPU Ryzen a jiné. Uvedené navýšení IPC má přitom být založeno na výpočetních testech, ne na herních testech. 
 
Takže tu máme 13% zvýšení IPC, vedle toho očekáváme podstatný nárůst počtu procesorových jader a otázka je, jaké takty zajistí 7nm proces firmy TSMC. Střízlivý odhad je kolem 4,4 či 4,5 GHz v případě maximálních taktů, takže výrazné navýšení v tomto ohledu asi nelze čekat. Nicméně vyšší IPC v kombinaci s více jádry může být opravdu zajímavé.
 
Šlo by namítnout, že pro běžného uživatele bude více než osm jader zbytečných, ale ono je skutečně na čase, aby se to celé už začalo měnit. Ostatně za aktuální stav "vděčíme" právě Intelu, který po dlouhé roky udržoval v desktopu hi-end na maximálně osmi logických jádrech. A pokud nebylo k dispozici nic lepšího, je logické, že nebyla motivace rozvíjet aplikace a hry využívající vysoký počet jader, takže je jen dobře, že AMD k tomu nyní podnět dává a Intel jej následuje, na což dříve nebyl zrovna zvyklý. To se ostatně také změnilo a lze říci, že tomu přinejmenším další celý rok nebude jinak. 
 


reklama