reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BitScope vytváří superpočítače ze 150 Raspberry Pi

28.11.2017, Milan Šurkala, aktualita
BitScope vytváří superpočítače ze 150 Raspberry Pi
Superpočítač nemusí být extrémně finančně náročná záležitost. Společnost BitScope Designs vytvořila nový Cluster Module, který se skládá ze 150 počítačů Raspberry Pi. Spíše než o výkon má jít o architekturu jako takovou. 
Superpočítače jsou obvykle obrovské stroje s enormním výkonem, ale také obrovskou spotřebou a cenou. Rovněž vývoj algoritmů pro ně není úplně jednoduchý, a proto společnost BitScope Design přišla s novým Cluster Module. Tento "superpočítač" se skládá ze 150 navzájem propojených malých počítačů Raspberry Pi a je tedy jasné, že rozhodně nemá za cíl bořit výkonostní rekordy. Jeho cílem je něco trochu jiného. 

BitScope Cluster Module
 
Příkladem může být Los Alamos National Laboratory (LANL), která jako první dostane superpočítač složený z pěti těchto modulů, tedy obsahující celkem 750 Raspberry Pi. V LANL už mají superpočítač Trinity, který patří do Top 10 nejvýkonnějších počítačů na světě. Díky BitScope Cluster Module mohou ve výzkumu používat tento složitý, ale méně výkonný systém, na kterém vývojáři budou stejně tak bojovat se škálovatelností jako na Trinity. Jen to nebude stát čtvrt miliardy dolarů a nebude mít 25MW spotřebu elektřiny.
 
Na jedno Raspberry Pi v clusteru vychází spotřeba 2-3 W, celý zdejší superpočítač si tak vezme 1,5 až zhruba 2 kW. Také cena je mnohem nižší, samotná Raspberry vyjdou jen na něco přes milion korun. V pěti modulech tak LANL bude mít celkem 3000 64bitových jader s frekvencí 1,2 GHz. Vývoj modulu u BitScope zabral pouhé tři měsíce od nápadu a již brzy bude možné si je i zakoupit. Kolik jich zákazník spojí dohromady, to už je na něm. Nemusí to být vždy pět. 
 
Zdroj: bitscope.com


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama