reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Blackstone chce vyrábět solid-state akumulátory 3D tiskem

26.9.2020, Milan Šurkala, aktualita
Blackstone chce vyrábět solid-state akumulátory 3D tiskem
Blackstone je další ze společností a týmů vědců, kde se zkouší využití 3D tisku při výrobě akumulátorů. V tomto případě by mělo jít o solid-state akumulátory, tedy ty s pevným elektrolytem, které zajišťují větší bezpečnost.
S technologií 3D tisku se u výroby akumulátorů zdaleka nesetkáváme poprvé (1, 2). Dalším týmem jsou vědci ze švýcarské společnosti Blackstone Resources AG, která chce zkusit 3D tisk pro výrobu solid-state akumulátorů. Takové mají pevný elektrolyt a nikoli tekutý, díky čemuž jsou výrazně bezpečnější zejména v oblasti hořlavosti. Tisková zpráva bohužel není příliš konkrétní, takže zatím není moc jasné, co od takových článků očekávat.
 
Blackstone Resources AG 3D tisk
 
Výrobce hovoří o výrazně nižších výrobních nákladech i mnohem větší flexibilitě tvarů, které lze díky 3D tisku vyrobit a také o 20% navýšení energetické hustoty (není ale jasné vůči čemu a jaká je finální hodnota). Blackstone také tvrdí, že nová technologie umožňuje o 10 % snížit využití materiálů neukládajících elektrickou energii, jako jsou měď nebo hliník. Výrobce už vyrobil a otestoval prototypy solid-state akumulátorů, nyní se snaží dokončit technologii jejich výroby pomocí 3D tisku a další fáze testů by měly proběhnout v prvním čtvrtletí roku 2021 ve Fraunhofer Institute. V plánuje je pochopitelně sériová produkce, ale zatím nevíme, kdy by se něco takového mohlo stát a kdy bude technologie 3D tisku připravena.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama