reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Blizzard schytal kritiku od členů amerického Kongresu a Senátu

21.10.2019, Jan Vítek, aktualita
Blizzard schytal kritiku od členů amerického Kongresu a Senátu
Dva členové amerického Kongresu a tři členové Senátu ve svém dopisu adresovaném výkonnému řediteli firmy Activision- Blizzard zkritizovali postoj, jaký ta zaujala v případě hongkongského hráče Ng Wai Chunga. 
Vypadá to, že letošní Blizzcon bude asi velice výživný, neboť vášně kolem trestu pro Blitzchunga kvůli podpoře protestujících v Hongkongu během herního turnaje zatím vůbec neutichají. Nyní je naopak pomohl přiživit dopis celkem pěti členů amerického Kongresu a Senátu, kteří se rozhodli na adresu firmy Activision-Blizzard nešetřit kritikou. Celá aféra se tak přelévá v kritiku firem, které podléhají čínskému ekonomickému tlaku a samy zavádějí tzv. autocenzuru. 
 
 
Robert Kotick, výkonný ředitel Activision-Blizzard, tak dostal dopis, pod kterým najdeme podpisy Alexandrie Ocasio-Cortezové, Mikea Gallaghera a Toma Malinowského (Kongres) a senátorů Marca Rubia a Rona Wydena. Ti Kotickovi připomínají, že jeho firma těží z čínského rostoucího trhu s e-sporty a zároveň z investic Tencentu, jedné z největších tamních technologických společností.
 
Zároveň uvádí, že čínská vláda využívá sílu své ekonomiky k potlačování názorů, s nimiž nesouhlasí a zrovna nedávno se zaměřila například na společnost Apple kvůli nabízení aplikace, která protestujícím v Hongkongu pomáhala chránit se před represemi. Vedle toho připomínají i případ americké basketbalové soutěže, na kterou se čínská vláda zase zaměřila kvůli tweetu generálního manažera jednoho z týmů, který rovněž podpořil zmíněné protesty. 
 
V dopisu je také připomenut tichý protest zaměstnanců Blizzardu, kteří před budovou firmy zakryli některá z hesel připomínajících její filozofii. Zmíněny jsou také protesty samotných hráčů, kteří začali Blizzard bojkotovat, veřejně kritizovat, rušit své předplatné nebo rovnou celé účty, což bylo označeno za pochopitelné konání. 
 
Blizzard si tak vysloužil i kritiku amerických zákonodárců, kteří poukazují na to, jak Čína stupňuje svou zastrašující kampaň a vyzývají, aby se ve vedení společnosti rozhodli: buď budou prosazovat americké hodnoty, jako svobodu řeči a projevu, anebo se podvolí Pekingu, aby měli i nadále přístup na tamní trh. 
 
Letošní Blizzcon přitom startuje už příští týden (1. listopadu) a lze očekávat, že toto téma asi bude živější i v porovnání s lačností po informacích o Diablu 4. A Blizzard se reakce nejspíše opravdu obává, což dokládá i fakt, že byla nedávno zrušena událost spojená s Overwatch, která měla proběhnout v New Yorku. 
 


reklama