reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
8.5.2023, Milan Šurkala, aktualita
Společnost Block zakladatele Twitteru, Jacka Dorseyho, vyrobila první 5nm prototyp svého čipu pro těžbu Bitcoinu. Firma chce přinést těžbu Bitcoinu zpět mezi běžné lidi a opět ho více decentralizovat.
Eskymak (1056) | 9.5.20238:20
Běžné lidi nesmysly typu bitcoin nezajímají.
Odpovědět4  4
Choakinek (1546) | 9.5.202316:03
Ano, tohle je skutečně velký problém a paradox v jednom.

Představa lidí, které nejvíc odírá současný peněžní systém, končí výhradně právě u státních měn.

Je do budoucna velkou výzvou vysvětlit těmto lidem pozitivní význam peněz, nad kterými NEMAJÍ vlády kontrolu.
Odpovědět5  0
Jirka-77 (1108) | 10.5.202314:26
To je často pravda i když je i menšina z těch běžných lidí, kteří se o to z nějakého důvodu začali zajímat.
Problém je, že ti kteří se o to nezajímaj, to nemůžou objektivně hodnotit, protože jejich přehled ja často daný jen bulvárníma článkama, které se jen snaží zaujmout obyčejné lidi a pak mají znalosti hodně zkreslené.
Odpovědět0  0
Akuh (1089) | 10.5.202318:35
Trochu silné slova, označit bitcoin za nesmysl, když ho pravděpodobně nechápeš a soudíš ho pouze podle tvých předsudků
Odpovědět0  0
drk22 (775) | 10.5.202322:20
To je btw argumentační faul.
jinak bitkoin má několik problémů které ho činí nesmyslem.
1. K jeho těžbě je třeba spousta energie
2. není podložen prací ani ničím jiným ­(ala tulipánové cibulky­)
3. jeho hodnota je krajně nestabilní a je ještě náchylnější na spekulace než jakákoliv jiná komodita

To dtuhé a třetí by šlo zlepšit pokud by se stal oficiální měnou nějaké velké ekonomiky.
To první prakticky nejde vyřešit, protože jakmile jeho těžba bude jednoducha klesne i jeho cena.
Odpovědět0  0
Akuh (1089) | 11.5.202312:37
Vzhledem k tomu že ten na koho jsem reagoval pouze napsal dogmatické prohlášení běžné u lidí co o problematice nic neví, bez toho aby to podložil argumentem, tak jsem popsal pravděpodobnou situaci, tedy žádný faul.

1. Nesmyslné tvrzení. Pokud chceš mít peníze, musíš je něčím ukotvit. Jak po stránce transakční, tak po stránce emisní. Obojí je dnes z velké části u fiat měn ukotveno důvěrou ve stát ­(centrální banky které regulují komerční banky­). BTC je ukotveno energií, protože státu a jeho institucím nelze věřit v dostatečné míře. Viz rok 1971 v USA. Spotřeba energie tedy slouží k tomu aby se nepřepisovala historie transakcí, což před vytvořením BTC byl mnohem jednodušší úkol a tedy bitcoinu vyčítáš to, díky čemu je lepší než fiat měny.
Druhý pohled pak je ten, že těžba BTC není ledajaká spotřeba, ale spotřeba snů pro energetiky. Protože v rámci sekund může být snížena skoro na nulu, nebo naopak nahozena na maximum a sama se zaplatí, tak umožňuje racionální výstavbu nestabilních zdrojů jako jsou větrné elektrárny, či FVE. Stejně tak umožňuje využívat uvězněnou energii ­(flare gas­), či pomáhat s elektrifikací odlehlých chudých regionů kde sice mají řeku, ale elektrárna by byla příliš drahá. Tedy spotřeba bitcoinu není nesmysl, ale jeho silná stránka, protože je to spotřeba s takovými parametry která je pro rozvodné sítě prospěšná, pokud není trh s elektřinou příliš zmanipulován státem.

2. Podle tohoto by ale nesmyslem byly i všechny fiat měny. Ono podložení prací je totiž blud. Bitcoin i fiat měny jsou podloženy jednou a tou stejnou věcí. Důvěrou lidí že to má nějakou hodnotu vyjádřenou ve zboží a službách teď a nebo bude mít v budoucnu. Pokud dost lidí ztratí důvěru v CZK, tak i když se žádný jiný parametr nezmění, koruna zažije hyperinflaci a skončí to měnovou reformou ­- restartem selhalé měny nebo přechodem na měnu jinou, často ve světě tou náhradní měnou je dolar a nezachrání ji ani všechny rezervy ČNB, protože jsou příliš malé na záchranu. Ostatně, viděli jsme názornou ukázku když byl zvolen Michl guvernérem, to začalo podrývat důvěru v korunu a na trzích a ČNB musela začít ­"pálit­" rezervy. Nic to nemělo společného s prací v ČR. Jen s důvěrou. Obdobně s naprosto každou měnou a i zlatem, které by padlo jen na cenu zdůvodnitelnou průmyslovým využitím. A stejně tak je na tom i bitcoin. A ten má důvěru právě proti tomu že je u něj řádově komplikovanější přepsat historii než u čehokoliv jiného a tedy viz bod 1.

3. Volatilita neznamená že je to nesmysl. Btc je sice trochu volatilnější, ale jeho volatilita s časem spíše klesá jak se zvedá množství uživatelů. Spekuluje se absolutně se vším, spekuluje se i na pokles, či růst koruny.
Odpovědět0  1
drk22 (775) | 11.5.202314:40
1. Zcela nesmyslná argumentace. Hodnota peněz je dána nikoli čistě nějakou důvěrou ­(to naopak platí o tom bitkoinu­) ale hodnotou služeb a zboží na daném ­"trhu­". Ani vazba na nějakou komoditu, jako třeba zlato to nemůže nahradit a jediný kdo to může garantovat je společnost respektive stát. Představa že hodnotu zajistí obtížnost výpočtu je zcela mylná, ta jen zajistí její horší dostupnost. Ovšem horší dostupnost zbytné virtuální věci je zcela irelevantní.... Množství energie je otřesné nikoli z pohledu výrobců energii ele z pohledu společnosti. SPotřebovaná energie se vždy dá investovat lépe.
2. Podložení prací není blud to je jediný logický způsob jak ukotvit nějakou měnu. Snaží se o to svým způsobem i bitcoin kdy tžbu i převody složitě počítá a tak zatěžuje umělou spotřebou.
3. Není trochu volatilnější je krajně volatilní. Kdy jednu dobu mělo několik BTC ccenu pizzy pak přes milion a pak zas třetiny té hodnoty.
Inflace standardních měn není dána principem ani měnou jako takovou ale událostmi ve společnosti. Viz kovid + válka + demence ekoteroristů.
Navíc je inflace státem uměle podporována jako jeden ­"motorů­" ekonomiky...

Odpovědět0  0
Jirka-77 (1108) | 11.5.202315:37
Inflaci neřídí stát, ale ČNB nezávisle na státu aby to nemohla zmanipulovat současná vláda. Řízení inflace a stability Koruny je výhradně úkolem ČNB. Mimo to na inflaci maj samozřejmě vliv všichni, jak lidi, velké firmy, tak vláda a svět, ale to jsou vše vlivy proti kterým to řízeně reguluje ČNB bez ohledu na přání vlády, nebo lidí a pak jde o to jak to jaký má ČNB plán a jak se jim ho daří realizovat, protože to není jednoduchý úkol pro ČNB ani kohokoliv jiného ve světě.
Odpovědět0  0
Akuh (1089) | 11.5.202316:30
ČNB je právnickou osobou veřejného práva, v praxi jde o státní orgán vytvořený tak aby měl nezávislost od aktuální vlády, ale stále je pod nepřímou kontrolou státu. Stát rozhoduje kdo ji bude řídit skrze hlavu české republiky ­- prezidenta. Kompetence a cíle jsou taktéž přiděleny státem, tentokrát skrze zákony a mohou jimi být i měněny.
ČNB je sice nezávislá na vládě, ale po praktické stránce je stále integrální součástí státu, bez kterého by nemohla existovat.
Odpovědět1  0
Jirka-77 (1108) | 11.5.202318:11
Spíš symbolickou hlavou státu než hlavou státu, ale ok. Přesně existenci ČNB nerozumím. Je americká národní banka podobně závislá na státu, nebo výrazně víc nezávislá? A´ť je to FED, nebo jiný peněžní ústav, prostě nějaký ten hlavní co je nejvíc nezávislý.
Odpovědět0  1
Akuh (1089) | 11.5.202322:02
FED je dost šílená konstrukce, Má radu guvernérů navrhnutí prezidentem, schválení senátem, zodpovídají se kongresu, Fed je zřízen z autority congresu z kterýho se odvozují pravomoce. Potud je to čistě stát. Ale pod touhle radou je ještě 12 regionální rezervních bank, jejichž akcie vlastní soukromé banky, ale všechny zisky jdou do federálního rozpočtu. Přičemž vlastnictví akcií těch bank je zákonnou podmínka pro členství v rezervním systému. Tuším ale nevím už jistě že tohle je takhle udělaný aby obešli ústavu USA, protože něco co dělá FED je výslovně zakázáno jak pro federální vládku tak vlády jednotlivých států, ale ne pro soukromé entity, pokud si pamatuju dobře.
Ještě do toho nějak vstupuje Federal open market commitie která je tvořena radou guvernérů a 5 prezidenty z 12 těch 12 regionálních bank, kteří jsou jmenováni 9 řediteli každé regionální rezervní banky z toho 3 ředitelé jsou dosazeni guvernéry, 6 jsou voleni soukromími bankami daného regionu z toho 3 zastupují ty banky a další 3 zastupují veřejnost ­(zastupují odvětví zemědělství, obchod, průmysl,...­)
https:­/­/www.federalreserve.gov­/faqs­/about_14986.htm

Zkráceně, kongres to vytvořil, dal tomu pravomoce. radu guvernérů ­(7­) jmenuje prezident se senátem, FOMC má 12 členů, z toho 7 jsou ti guvernéři jmenovaní prezidentem a senátem a zbytek je jmenovanej z 1­/3 zase těmi 7 jmenovanými prezidentem a senátem. Za mě to je stejně tak složka státu­/federace jako ČNB, ale kvůli specifickým potřebám tam mlžej se soukromejma bankama.
https:­/­/upload.wikimedia.org­/wikipedia­/commons­/5­/56­/Organization_of_the_Federal_Reserve_System.jpg
Odpovědět0  0
Akuh (1089) | 11.5.202316:05
1­) Nesmysl. Aby platilo co píšeš, musel by stát vynucovat nejen akceptaci jak dělá, ale i cenu onoho zboží a služeb, ale to se naštěstí moc neděje. Pokusilo se o to například maďarsko u části zboží a všichni víme jak to dopadlo... a kdybys potřeboval připomenou, pak tady: https:­/­/ct24.ceskatelevize.cz­/svet­/3548118­-za­-regulovanou­-cenu­-jen­-dva­-litry­-madarske­-benzinky­-drti­-nedostatek­-paliv
Ne, energie se nedá vždy investovat lépe. To je blud odtržený od reality. Někdy ano, ale to je obvykle když s energetickým trhem manipuluje stát třeba dotacemi. Vždy totiž záleží na parametrech zdroje energie a místní spotřebě. Těžba btc je z tohohle pohledu naprosto ideální spotřeba, která je ochotna se stáhnout z trhu vždy když k tomu dostane signál ­(cenoví­). Můžeš to udělat s něčím jiným? Třeba s datacentrem googlu? Jako že by nejel google když zrovna fouká málo aby sis mohl doma uvařit kafe? A co třeba vysoký pece? No to by byly obrovský ekonomický škody, tak třeba klimatizace? No taky ne. Tak co? No moc toho nenajdeš. Bitcoin je sen energetiků. Ostatně v USA to můžeš i vidět na ceně elektřiny, když občas je i záporná, protože není kam elektřinu dát.
Další výhodou těžby je že jde umístit kamkoliv. Datacentra ani vysoký pece nebudeš stavět malinký rozesetý po světě s pro datacentrum mizerným připojením přes starlink. BTC miner tam umístíš. A najednou místo kde se metan pálí bez využití ve fléře najednou má nějaký využití. Nebo najednou je už výhodné postavit malinkou vodní elektrárnu uprostřed afriky a elektrifikovat vesnici.. Tedy pokud za lepší investici energie té řeky nepovažuješ že jen tak proteče korytem a lidi tam namají elektřinu ani na pokrytí základních potřeb.

Já nikde nepsal že hodnotu zajistí obtížnost výpočtu. Obtížnost uhádnutí čísla ­(nikoliv výpočtu­) zajišťuje nezměnitelnost historie transakcí. Tedy jak moc je na bitcoin spolehnutí že, když BTC přijmeš že ti taky zůstanou dokud je nepošleš dál. To posiluje tu důvěru. Pokud by ti hrozilo že ti budou ve velkým mizet koruny, ať už z banky, nebo peněženky, asi taky bys nechtěl držet koruny a jejich hodnota by byla nulová protože by je nechtěl nikdo...

2­) Měna není ukotvená žádnou prací. Je ukotvená důvěrou ve měnu. Pokud měně nevěříš, snažíš se jí zbavit a mít něco čemu věříš víc. Ať je to jiná fiat měna, nebo bitcoin či zlato.

3­) Ne, cenová inflace je dána dvěma parametry. Množstvím měny v poměru ke zboží, v tom ti dám částečně za pravdu, ale také rychlostí oběhu která hraje nezanedbatelnou roli, protože pokud měna obíhá 2* tak rychle, je to jako bys jí měl v oběhu dvojnásobek, nebo polovinu zboží.
Covid, válka,... ovlivňují důvěru ve měnu, když je důvěra lidi malá snaží měny zbavit, to urychluje rychlost oběhu a najednou máš inflaci. No a jakou máš inflaci na měně když bys koruny nedržel vůbec protože jí nevěříš? Co když by všichni všechny úspory držely v eurech a platili kartou s automatickou konverzí? Koruna by zažila hyperinflaci kvůli obrovské rychlosti oběhu a bylo by úplně jedno jaký je poměr zboží vůči korunám právě kvůli nedůvěře v korunu..
ČNB se pak snaží zvýšit důvěru lidí ve měnu ­- chtějí je přesvědčit že v koruně chtějí držet úspory a tak zvyšují úrokové míry, čímž sníží i emise měny.

Inflace je státe podporována primárně proto, aby se stát mohl prakticky neomezeně zadlužovat. Motor ekonomiky je jen pěkná výmluva, přičemž lze pochybovat o pravdivosti tohoto tvrzení, když způsobuje ekonomické krize bez vnějších příčin a k velkému rozvoji docházelo i před současnými fiat měnami.
Odpovědět0  0
drk22 (775) | 11.5.202323:28
"Měna není ukotvená žádnou prací. Je ukotvená důvěrou ve měnu. Pokud měně nevěříš, snažíš se jí zbavit a mít něco čemu věříš víc. Ať je to jiná fiat měna, nebo bitcoin či zlato. ­"
Pokud nepochopíš tuhle elementární chybu, tak nemá cenu nic řešit.
Tohle právě platí pouye a jenom pro ten bitkoin. ­(a tulipánové cibulky­)
Zlato má alespoň nějaké využití a tudíž jeho hodnota je ovlivněná důvěrou jen částečně ­(přecejen je to zajímavý technický kov byť většina jde na šperky­).
Klasická peněžní měna je primárně ovlivněna tím co za ni jde pořídit ­(věci služby atd. čehož je v každé ekonomice určité množství­) což garantuje a měl by hlídat právě stát. Nikdo nic neříkal o garantování přesných cen. A ano stát se snaží hodnotu měny regulovat, má k tomu odpovídající instituce i možnosti. To že naše stávající banda neumětelů to nezvládá je věc jiná. Ke kolapsu klasické měny dojde v případě kolapsu hospodářství jako takového nikoli jen ­"poklesem důvěry­". Například 53, rok kdy u nás došlo měnové krizi to bylo díky zdavastované ekonomice a nefunkčnímu trhu s totálním nedostatkem zboží v oběhu ­(poválečná ekonomika­). pokud k danémů množství peněz existuje dané množství věcí a služeb je tím dána i hodnota. Důvěra vní může hodnotu peněz či kury měnz změnit ale není to totéž jako bitkoin který se řídí jen a pouze spekulacemi s ním...
Odpovědět0  0
Akuh (1089) | 12.5.20230:59
Když ztratíš důvěru v korunu, a začneš věřit že do roka bude inflace 1000%, budeš ji držet? Ano, nebo ne?
Když stejně tak jako ty stejnou ztrátu důvěry bude mít většina lidí, budou korunu držet nebo ne?
Pokud ji chtíti držet nebudou ­(úspory,...­), a budou se snažit ji okamžitě utratit dřív než ztratí hodnotu, co to znamená pro poptávku po zboží a službách?
Pokud růst poptávky, co znamená nárůst poptávky pro cenu zboží a služeb?
Pokud stejnou ztrátu důvěry budou mít i obchodníci na forexu, zahraniční držitelé koruny i češi co jsou schopni a ochotni jio převést do cizí měny, co to znamená pro nabídku a poptávku po korunách?
Jak se to projeví na směnném kurzu koruny?

Tohle jsou fakt elementární závislosti... které bohužel nechápeš. Fakt by mě zajímalo jaké mentální veletoče předvedeš aby jsi nedošel k logickému závěru který je ale v rozporu s tvým dogmatem.
Odpovědět0  0
drk22 (775) | 12.5.20238:21
Ty furt uvažuješ o klasické měně čistě jako o komoditě určené ke spekulacím. To ale není pravda. Ta měna na rozdíl od bitcoinu má nějaké ­"krytí­" a tvrzení že je závislá je na ­"důvěře­" není pravda. A ta inflace 1000 procent nastává právě díky kolapsu ekonomiky, kdežto u bitkoinu­/cibulek tulipanu nikoli...
Už si to uvědom.
Odpovědět0  1
Akuh (1089) | 12.5.202311:45
Takže ony mentální veletoče je to, že zbaběle se vyhneš tomu na otázky odpovědět.

Problém je naopak v tom, že ty nechápeš, že lidi nemusí korunu držet.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.