reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bloomberg: Bílý dům přiměl Intel nerozšiřovat čínské výrobní kapacity

16.11.2021, Jan Vítek, aktualita
Bloomberg: Bílý dům přiměl Intel nerozšiřovat čínské výrobní kapacity
Dle zdrojů blízce seznámených se situací, které cituje server Bloomberg, měl Bílý dům důrazně doporučit firmě Intel, aby nerozšiřovala své výrobní kapacity v čínském městě Čengdu (Chengdu). Jaký je důvod?
Rozšíření výrobních kapacit je aktuálně jednou z nejvyšších priorit výrobců čipů, přičemž v podstatě nezáleží na tom, jak vyspělé jsou, neboť kapacity ve světě chybí v případě nejnovějších i letitých procesů. Intel má přitom v čínském Čengdu v Sečuánské provincii zařízení CD1 a CD6, která jsou určena ne pro samotnou výrobu čipů, ale pro jejich testování a pouzdření. Ovšem i ty jsou samozřejmě nezbytné pro výrobu hotových produktů a pokud se má rozšiřovat výroba čipů, musí to platit i pro testování a pouzdření. 
 
 
Proč by ale měl Bílý dům firmu Intel odrazovat od rozšiřování svých čínských kapacit, jak uvádí Bloomberg? Bezesporu tu hraje roli politika a možné další vyostření sporů mezi USA a Čínou, přičemž o Bidenově administrativě se už dříve uvádělo, že se silně negativně staví proti jakýmkoliv investicím do výroby čipů na čínském území. 
 
Intel už také ve svém vyjádření pro Bloomberg (via THW) tuto informaci v podstatě potvrdil. Uvedl totiž, že jako firma sdílí s Bidenovou administrativou stejný cíl, a sice řešit pokračující nedostatek čipů zasahující celý průmysl a že obě strany společně zkoumaly různé přístupy. Aktuálně přitom nemá v plánu jakkoliv zvyšovat produkci v Číně a dle dohody se zástupci americké vlády budou zkoumány jiné možnosti. 
 
Čili Intel tak v podstatě na nátlak americké vlády ustoupil od plánovaného rozšíření svých kapacit v Čengdu, což mělo být realizováno už koncem příštího roku. Je zřejmé, že pro samotný Intel šlo o nejvýhodnější řešení, které ale nyní neprošlo z politických důvodů a svou roli v tom samozřejmě mohla hrát i celkem 50miliardová podpora pro polovodičový průmysl, kterou si Biden připravil. Otázka je, jaké náhradní řešení si Intel přichystá, nebo snad již v kooperaci s Bílým domem částečně přichystal.  


reklama