reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Blu-ray, modrý dar přítele lasera

30.6.2009, René Pfeifer, článek
Blu-ray, modrý dar přítele lasera
Pokud si pořídíme vypalovačku s modrým laserem, můžeme na jeden optický disk rozměrů CD a DVD nahustit 25 nebo 50 GB dat. Najdeme vůbec pro takové placky uplatnění? Vyplatí se investovat nemalé finance a trávit desítky minut nebo hodiny vypalováním?
Mnozí si možná představí, že pořízení drahé blu-ray vypalovačky automaticky umožňuje přehrávat filmy z BD disků. Bohužel to není tak jednoduché, počítač musí splňovat ještě další podmínky pro plné zobrazení HD videa.

První bariérou může být AACS - Advanced Access Content System, tedy ochrana BD titulů proti kopírování. Mechanika sama o sobě tuto ochranu dokáže přečíst, počítač však nikoli. Potřebuje k tomu kompatibilní softwarový přehrávač, kterého je zatím jako šafránu. Mezi nejznámější patří Power DVD, který obvykle dostaneme s vypalovačkou.

Jeden problém vyřešen, další může nastat, pokud náš systém nepodporuje COPP - Certified Output Protection Protocol od Microsoftu. Klidní mohou zůstat ti, kteří mají instalovány poslední ovladače grafických karet a relevantní OS – XPčka SP2 a vyšší nebo Visty.

Poslední zkratkou, kterou se musíme naučit, je HDCP - High-bandwidth Digital Content Protection, což je další ochrana implementována tentokrát Intelem do zařízení HDMI/DVI, tedy vstupů a výstupů grafických karet a monitorů. Pokud náš systém nemá HDCP výstup, ale splňuje podmínky AACS, lze titul přehrát přes analogový (VGA nebo DVI převodník), neužijeme si však HD kvality obrazu.


HW pro přehrávání BD

Zde je tedy výsledná doporučená sestava:
  • OS + SW : Windows XP (Home, Professional, Media Center Edition) s SP2 a vyšší; Windows Vista + Power DVD s integrovaným „patch for High-Definition BD movie playback”
  • RAM : 1 GB a více
  • HDD : 30 GB a více volného prostoru
  • Procesor – Intel: Pentium D 3, 2GHz, Core 2 Duo E6300 a vyšší nebo AMD: Athlon 64 FX FX-60 2.6 GHz, Athlon 64 X2 4200+ 2.2 GHz a vyšší
  • Grafická karta - NVIDIA : GeForce 7800 GTX 512, 7900 GT a vyšší (min. 256 MB paměti, ovladač PureVideo HD driver) nebo ATI : Radeon X1950, HD2300 a vyšší (min. 256 MB paměti, ovladač ATI Catalyst 6.6)

Kompatibilitu našeho počítače pro přehrávání Blu-ray si můžeme zkontrolovat pomocí utility, jako je třeba BD/HD Advisor od CyberLink.


Příklad nezpůsobilé sestavy


Co na to notebooky? Nemlčí...


Zatímco zájem o Blu-ray pro domácí systémy stagnuje, vlny vod kolem notebooků by se mohly brzy rozvířit. Dva velcí výrobci, Sony a Acer, totiž během jednoho týdne oznámili zahájení prodeje nových běžných modelů 15" laptopů s integrovanou Blu-ray mechanikou. Její parametry sice výrobci neuvádí (nejspíš se jedná o BD přehrávače), ostatní součásti si ale s BD tituly hravě poradí.

Ikona Odkaz na databáziSony VGN-NW180J/SAcer AS5739G
CPU: Intel Core 2 Duo P7350 (2.0GHz)Intel Core2 Duo Mobile T6500 (2.1GHz)
RAM: 4GB DDR24GB DDR3 1066MHz
VGA: 512MB ATI Radeon HD 45701GB NVIDIA GeForce GT130M
HDD: 400GB, 5400 rpm250GB


Sony Vaio
Acer Aspire

Nejzajímavější na celé zprávě jsou ovšem ceny, za které se notebooky tento měsíc začnou prodávat – model od Sony za $880 (cca 16 500 Kč) a Acer dokonce za $749.99 (cca 14 000 Kč). Už aby byly i na našem trhu.
reklama