reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Blue Origin provedla úspěšnou zkoušku nouzového systému

7.10.2016, Jan Vítek, aktualita
Blue Origin provedla úspěšnou zkoušku nouzového systému
Slova úspěšný a nouzový obvykle nejdou moc dobře dohromady, ovšem v tomto případě to neplatí. Raketa New Shepard totiž vystartovala právě s účelem vyzkoušet funkci nouzového zařízení, které zachrání náklad i posádku, a poté přistála zase na pevnou zem.
Obvykle sledujeme především aktivity firmy SpaceX, čemuž se vzhledem k jejím ambicím nelze divit, přičemž soukromá firma Blue Origin je vedle SpaceX taková popelka. Nicméně i ona má již vyvinutou zajímavou raketu New Shepard, která je schopna stejně jako Falcon 9 opět přistát pomocí raketového motoru a vzpěr a nyní byl úspěšně vyzkoušen také systém pro nouzové odpojení vrchní části, která se v případě potíží může vlastními silami dostat opět na pevnou zem.



V asi hodinovém videu se můžete sami podívat na provedenou zkoušku, která proběhla naprosto bez problémů To důležité se ale začne odehrávat až v 52. minutě, kdy se New Shepard vydá kolmo vzhůru, aby se od ní při rychlosti kolem 740 km/s odpojil vrchní modul určený pro posádku, přičemž tento záchranný systém funguje na stejném principu jako katapultovací sedadlo. Pomocí vlastního motoru tak ještě více akceleruje, aby se oddělil od rakety a pak přistane pomocí vlastních padáků.


Toto oddělení ale nemusí znamenat konec pro hlavní stupeň rakety, který to bez problémů přežil a ve vzpřímené poloze se začal vracet opět na zem, nad níž opět zapnul svůj motor a měkce přistál. Společnost Blue Origin má přitom před SpaceX náskok v jedné podstatné věci. Právě tato raketa New Shepard totiž už byla vyzkoušena, a to celkem čtyřikrát, zatímco dosud žádná Falcon 9 ještě nestartovala ani dvakrát. Na druhou stranu je výkon Falconů někde jinde.

Modul pro posádku (SRB) na raketě New Shepard je tak vybaven vlastním motorem na tuhé palivo, který vyvine cca 32 tisíc kilogramů konstantního tahu, takže bylo docela možné, že hlavní stupeň rakety jeho oddělení nepřežije. Když se podíváte na video, tak raketa v proudu zplodin modulu na čas celá zmizí a není vidět, co se s ní děje. Nicméně už po chvíli se opět vynoří a vypadá to, že ji blízký zážeh vůbec neovlivnil. Společnost Blue Origin tak ještě před zkouškou zdůraznila, že počítá s tím, že raketa na rozdíl od modulu nemusí přežít a pokud neexploduje hned ve vzduchu, nemusí být ve stavu, aby se v pořádku vrátila na zem.

Jeff Bezos, majitel firmy Blue Origin, tak může slavit, ovšem i tak jeho firma ve vývoji značně zaostává za SpaceX, už jen proto, že New Shepard zatím nemá dostatečný výkon na to, aby dokázal vynést náklad na oběžnou dráhu a vrátit se na zem. To už rakety Falcon 9 bez problémů zvládají a využívány jsou pro komerční lety. Ve výrobě je však již další generace raket Blue Origin, která by na tom z hlediska výkonu už měla být podstatně lépe a příště už poletí jedna z nových raket.

Zdroj: Extremetech

reklama