reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bluetooth SD card v Evropě již v únoru

28.1.2002, Zdeněk Michálek, článek
Bluetooth SD card v Evropě již v únoru
Toshiba Bluetooth SD card je v Japonsku již dostupná, zatím však bohužel kompatibilní jen s drivery pro japonskou verzi Toshiba PPC. Drivery pro "anglické" verze a podpora pro Palm by měly být k dispozici v průběhu února.
Bluetooth SD card od Toshiby - kompatibilní se všemi SDIO SD card sloty, které jsou např. v iPAQech, Toshibách, NEC PDA a v Palmech série m500 - byly k mání již od 20. prosince loňského roku. Dosud bohužel podporovaly jen japonskou verzi Toshiba Pocket PC (Genio E-550).

Drivery pro "anglickou" verzi PocketPC a pro Palm OS jsou v současné době v beta stadiu vývoje a očekává se, že budou uvolněny v průběhu února. Tento termín je potvrzen i ze strany Palmu, který na únor ohlásil podporu Toshiba Bluetooth card pro sérii Palm m500. Původním záměrem Palmu byl Bluetooth již koncem roku 2001, díky zdržení ze strany SD Association (nejasnosti ohledně definice SDIO standardu, který umožnil využití SD karet i pro jiné záležitosti než jen uložení dat) však došlo k časovému skluzu, který naplno využil Compaq uvedením svých modelů s vestavěným Bluetooth modulem, vůči kterému neměl v tom okamžiku Palm žádnou protizbraň.

Toshiba Bluetooth SD card podporuje poslední verzi definice Bluetooth 1.1, verzi 1.1 Serial Port Profile a Dial-up Networking (DUN) profily umožňující - kromě jiného - synchronizaci PDA přes Bluetooth stejně jako připojování k Internetu přes GSM telefon.

Předpokládaná cena je 150 USD (zhruba 5 500 Kč) a na americkém trhu se očekává obrovský zájem hlavně ze strany uživatelů Palm m500 (infra přece jen není to pravé ořechové, o kabelu ani nemluvě).

U nás to se zájmem asi nebude až takové horké - přece jen dát téměř polovinu ceny nového Palmu za jediný modul bude pro kapsu průměrného českého uživatele neúnosné. Jo, kdyby tak za tuto cenu byl kompletní GSM datový modul, to už bylo o něčem jiném...
reklama