reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
22.10.2005, Milan Šurkala, aktualita
V bitvě mezi BluRay a HD DVD je na tom v současnosti lépe BluRay a poté, co i Warner Bros oznámil, že vedle HD DVD bude podporovat rovněž i BluRay, se situace pro BluRay vyvíjí opět o něco příznivěji. Dnes tedy BluRay podporuje pět ze šesti...
Jmeno na 3 | 24.10.20058:43
Nehlede na to, co se snazis si racionalizovat, je na prvni pohled z rejme, ze podpora je treba ve filmovem prumyslu, pokud vezmu v uvahu tuhle novinku, u nejvetsich dist. 1:1, nic vic! Sony nic jineho nezbyva, protoze ty proinvestovany prachy zduvodnit a udat nekde musi. To, ze by se prosadil pouze BluRay je naprostej a zcestnej blabol, stejne tak ­"obrovské peníze dané do vývoje HD DVD by přišly vniveč­". Naopak, investice vuci BR jsou RADOVE nizsi. A to same se tyka vyroby medii a upravu linek DVD­->HD­-DVD. Jsou to fyzicky ta sama media, kde je vice vrstev a jsou vyreseny problmy odrazivosti a castecne pruchodnosti urcitych vrstev. Stejne jako v pripade DVD­-RAM, + a ­- standardu budou mechaniky schopne cist oba disky. A ke sjednoceni formatu samozrejme nedojde, neni k tomu racionalni duvod! ;­) Protoze a v prvni rade, jde jako vzdy o prachy...
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4494) | 24.10.200511:27
Trochu spatne jste to pochopil. Ano, HD DVD ma nizsi naklady na vyvoj, ale snad mi nechcete tvrdit, ze z niceho nic proste vymysleli HD DVD. Naklady na jeho vyvoj byly a urcite ne male. Jenze asi ne tak vysoke, jako u BluRay.
K tomu sjednoceni formatu. V poslednim odstavci to mate vysvetleno. S nejvetsi pravdepodobnosti dojde k tomu, ze oba formaty budou zachovany, trochu se k sobe priblizi ­(sjednoti­) tak, aby mechaniky mohly byt co nejlevnejsi a zaroven podporovaly oba formaty. Presne tak, jako u DVD­-R a DVD+R. Proste si sjednoti ty urcite vlastnosti, ktere bude koexistence vyzadovat, ale jinak zustanou odlisne.
Odpovědět0  0
aadfbadfb | 24.10.200515:41
To ze by se BluRay mohlo prosadit samo, a HDDVD zaniknout neni blabol, ale naprosto logicke, HDDVD je minimalnim krokem vpred, pokud ma jako predchozi generace disku vydrzet 10­-14 let, jsou parametry HDDVD smesne a nedostacujici, a to je duvod k zaniku a zachovani pouze BR.
Ne, investice na prechod z DVD na HDDVD jsou male, ale uz ne vyvoj co byl cele roky predtim financovan. ­(rozlisuj slova jineho vyznamu­)
Vicevrstvost u HDDVD vyresena? Vytahli predcasne akorat dvouvrstve medium protoze jim teklo do bot s kapacitou BR, ale je to BR ktere muze mit az 8 vrstev, to HDDVD ani ve snu, a to nejen kvuli ordazivosti­/propustnosi ale i fyzickemu rozpolozeni zaznamovych vrstev.
Jo, obe media ctena jednou mechanikou, to se vyplati, zvlast kdyz kazda vyzaduje jinou aperturu cocky, a jinou intenzitu laseru kvuli propustnosti, to znamena dve hlavy, jednu levnejsi jednodussi, i kdyz porad drahou, a jednu slozitejsi, drazsi, celkove tedy pro masy neprijatelna cena, a to uz po poklesu­/rozsireni protoze proste vyrobni naklady jsou vysoke.
Racionalni duvod ke sjednoceni samozrejme je, a to kvuli rozsireni a tedy mnohem vyssim prodejum = kvuli penezum, protoze pri sdileni patentu by ziskavali oba sice jen polovicni zisk, ale za mnohem vetsi mnozstvi prodanych medii rovnajici se vice nez souctu prodeje obou formatu dohromady, a to prave kvuli vetsimu rozsireni.
Jestli si nekdo neco taha z paty, tak jsi to ty, jenze bud nemas prehled, nebo mas uplne zcestnou logiku.
Odpovědět0  0
Jmeno na 3 | 25.10.200515:27
Logicke, ano jiste. Precti si chystane specifikace HDDVD, pricti k tomu media za babku a minimalni investice nutne k prejiti vyroby DVD­->HDDVD a je zcela zrejmy, jak to bude. Na obou stranach byla proinvetsovana hromada penez, ale na strane BR to bylo neporovnatelne vice. 8 vrstev u BR, za mnoho, mnoho let. U HDDVD se pocita 4­-6 vrstavami, coz se muze zdat jako malo, nicmene porad maji tyto media a technologie cenovou vyhodu. Tvoje narazka na ­"to nejen kvuli ordazivosti­/propustnosi ale i fyzickemu rozpolozeni zaznamovych vrstev.­" je zcela zcestna, s tim se potykaji oba standardy. A ano, budou mechaniky, ktere oboji budou umet. Zadne jine, pro obe strany prijatelne vychodisko neni. Protoze jsou tu licencni poplatky, z vyroby medii, atd... proste tohle nevzda ani jedna ze stran. A kdo tvrdi ze ano, ma v hlave nasrano. Je to totiz totalni fikce. Racionalni duvod je maximalne tak pro spotrebitele, ale ten nikdo nerespektuje. Proste si to zacalujeme, jako pred par lety drahe DVD mechaniky. Vyssi prodeje, zase basnis a nevis o cem. Trh s medii poroste tak jako tak a je jedno, jestli budou 2 nebo treba 4 formaty. Ty co se protlaci, budou vydelavat a predavat stafetu, protoze se to rovnou nekomu hodi do kramu, muze jen nekdo, kdo chce tratit. A to nechce ani jedna ze stran. Vetsi rozsireni, opet fikce. Vsecny lepsi mechaniky budou umet oboji, jinak budou mit smulu. Chudci koupi jedno a pak se podle toho budou muset ridit nebo splakat. Prehled mam. Tvoje zduvaodneni je zcestny, jde jen a jen o zisk. Teoretiku. Za par let si povime... ;)
Odpovědět0  0
andre_z (154) | 27.10.20058:46
Reakce na vaši hádku s aadfbadfb. Oba máte v lecčem pravdu. Já osobně si myslím, že to s formátem HD­-DVD dopadne jak s formátem SACD. Spousta lidí si to koupí. Nějaký čas se to bude držet na trhu, ale nemyslím, že na našem. U nás totiž hlavně vládnou dvě firmy. A to SONY a PANASONIC ­(oba dva už dlouho pracují na BR­). A ti neznačkový výrobci udělají kopie toho co se prodává. Co se sjednocení týče. Ano lye prakticky sjednotit vše........ale za jakou cenu? Za cenu toho, aby tam byly dva LASERY. To samé přece šlo udělat. Už kdysy dávno třeba s formátem SACD ­(je pravda, že u něho byl ještě problém s tím, že musel být i specilní AUDIO zesilovač­(RECIEVER­)­).
Ale jinak ten článekje podle mne jenom plácání ve vodě.
Mohla to být jen krátká zpráva. ŽE SE WARNER BROS PŘIDAL NA STRANU BR. A ne začít rozvíjet myšlenky co bude kdo dělat a co se prosadí. Když je to téma na rozsáhlý článek, který už tu myslím byl před nějakým půl rokem.
Odpovědět0  0
Golem II (7) | 23.10.20055:52
Nechci rejpat, prepsat se muze kazdy, ale v posledni vete je drobna chybka ..., aspon si teda myslim, ze by tam melo byt levnejsi :­]
"přičemž BluRay bude objemnější a dražší, kdežto HD DVD bude sice kapacitně menší, ale dražší."
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4494) | 23.10.200515:48
Jj, ma tam byt levnejsi. Diky za upozorneni.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.