reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BluShift Aerospace odstartoval s první komerční raketou na biopaliva

5.2.2021, Kateřina Hoferková, aktualita
BluShift Aerospace odstartoval s první komerční raketou na biopaliva
BluShift Aerospace je americká společnost zabývající se vývojem letecké a kosmické techniky. Nedávno tato firma provedla úspěšný letový test s prototypem první komerční rakety, která létá na biopaliva.
Společnost BluShift Aerospace provedla test své rakety na biopaliva. Letová zkouška proběhla v americkém státě Maine na konci ledna a prototyp komerční rakety Stardust 1.0 úspěšně odstartoval. Start byl původně plánován na dřívější termín než 31. ledna, ale přípravy se musely podřídit nepříznivému počasí a také drobným technickým problémům. 
 
Prototyp suborbitální rakety vysoký šest metrů se podíval do výšky 1,2 kilometru a následně se s pomocí systému padáků snesl zpět na zem. Při tomto testu se ověřovala zejména funkčnost systému MAREVL (Modular Adaptable Rocket Engine for Vehicle Launch) a také využití biopaliva. 
 
 
Společnost BluShift Aerospace doufá, že tento úspěšný letový test přiláká investory, kteří mohou firmě pomoci realizovat ambicióznější projekty. Už v tomto roce by společnost, která se plánuje zaměřovat zejména na vynášení malých satelitů do vesmíru, chtěla s pokročilejším modelem rakety Stardust 2.0 dosáhnout vyšší rychlosti při delší době letu, připravuje se také raketa Starless Rogue pro suborbitální náklady. BluShift Aerospace má v plánu i vývoj systému nazvaného Red Dwarf, který by měl být schopen vynést na nízkou oběžnou dráhu Země náklad o hmotnosti asi 30 kilogramů. 
 
BluShift Aerospace cílí především na snížení nákladů na starty raket do vesmíru a tím chce pomáhat v lepší dostupnosti těchto služeb pro soukromé společnosti i pro vědecké účely. Zároveň firma věří, že zákazníky, kteří chtějí minimalizovat dopad raketových startů na životní prostředí, zaujme biopalivem. 
 
Zdroj: engadget.com


reklama