reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
2.1.2023, Milan Šurkala, aktualita
Technologie blockchainu se objevuje ve stále více projektech a nasadit ji chce také automobilka BMW. Konkrétně má jít o její thajské zastoupení, které využije blockchain např. pro věrnostní program pro své zákazníky.
Jirka-77 (1108) | 2.1.202312:48
Blockchain je potřeba pro decentralizované peníze přeposílatelné přes internet, které musí splňovat i další vlastnosti jako u Bitcoinu a zatím se nenašlo jiné využití blockchainu, kde by byl výhodnější než centralizovaná databáze. Jako tady u BMW, kde jde o projekt řízený jednou firmou nemá blockchain význam a centrální databáze o kterou se firma bude starat je efektivnější. Stejně tak NFT pro umělce, kde jím to přinese peníze, je jen věc módy a zabezpečení blockchainem tam význam vůbec nemá. Zisk tam momentálně funguje právě z důvodu módy a spekulace na cenu tokenů, ale u NFT chybí bezpečná vazba na umělecké dílo. Různé historické pokusy o decentralizované peníze přeposílatelné přes internet naopak museli počkat na vynález blockchainu aby to šlo vše bezpečně zařídit. Např Zlato jsou decentralizované peníze a protože nejde posílat přes internet, tak u něj blockchain nemá význam a stejně tak nemá význam k němu vytvářet NFT tokeny protože ke zlatu nejdou bezpečně připojit stejně jako v případě umění.
Vlastnosti Etherea jsou centrálně řízené.
Odpovědět4  0
Eskymak (1056) | 2.1.20238:46
Už neví jak inovovat produkty, tak budou zavádět služby založené na ­"aktualních­" buzzwords.

Sbírání nějakých věrnostních bodů za nějaké aktivity tady bylo už před X lety, i bez blockchainu. Za sledování jejich reklamy na sociálních sítí, v autě, v mobilu, emailu a podobně, vám jednou za rok umožnÍ si ve vašem autě zapnout na X hodin vyhřívání sedaček, za které byste jinak museli platit. Samozřejmostí bude souhlas se sdílením vašech osobních dat o poloze, zájmech, a podobně, aby vám mohl systém v autě zobrazovat v navigaci odpovídající reklamy.

Kdo si myslíte, že na tomhle asi vydělá...
Odpovědět4  0
wrah666 (6205) | 2.1.202310:48
Nemluvě o tom, že blockchain je jen tak bezpečný, jaká výpočetní síla ho potvrzuje. Nezfalšovatelný je bitcoin těžený miliony asiců, nezfalšovatelné bylo ethereum, těžené na stovkách milionů výkonných grafáren. Blockchain potvrzovaný běžným pc zfalšuje a po hacknutí nahradí běžný jarda. ­(ehm, neběžný, musí opravdsu hodně umět, ale třeba komerční hacker zaplacený konkurencí. ­(pokud to neudělá svobodný hacker jen pro tu srandu a dlávu­)
Odpovědět0  1
odb (511) | 2.1.202313:24
Bezpecnost blockchainu nieje zavisla na vypocetnej sile ale na pocte uzlov, ktore tazia. Nieje podstatne, ci je to bezne PC, asic, ci graficka karta­(to je dolezite len z dovodu energetickej efektivity­). Je to z dovodu toho, ze doveryhodnost blockchainu je postavena na nedoveryhodnych uzloch. Tak preto ich potrebujes vela aby riziko zneuzitia­/napadnutia siete bolo nizke. Co je zaroven aj nevyhoda, lebo to zhorsuje samotnu energeticku efektivitu. Cim je tam viacej uzlov, tak tym je efektivita horsia lebo bezpecnost s poctom uzlov nerastie linearne. Od urciteho poctu v podstate sa uz nijak nezlepsuje.
Odpovědět1  0
wrah666 (6205) | 2.1.202313:31
Pokud je to jen o počtu uzlů, tak je to stav jako v současnosti s ETH. Kdyby se 3 nebo 4 nejbvětší držitelé dohodli, tak si nastaví pravdu, jak se jim zachce. A to není bezpečné, ale právě naopak.
Odpovědět0  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.