reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Boeing 737 MAX 8 zatím nevzlétne, autopilot děsí piloty i cestující

14.3.2019, Milan Šurkala, aktualita
Boeing 737 MAX 8 zatím nevzlétne, autopilot děsí piloty i cestující
Letadla Boeing 737 MAX 8 jsou po nedávné havárii vyšetřována, neboť jde už o druhou závažnou nehodu za posledních pár měsíců. Na nevypočitatelné chování autopilota si přitom stěžovalo už několik pilotů.
Světem tuto neděli otřásla havárie letounu Boeing 737 MAX 8, čímž se rychle vznesla otázka, zda s těmito letadly není něco v nepořádku. Jde už totiž o druhou vážnou v posledních měsících. V loňském říjnu šlo o nehodu letadla od Lion Air, které spadlo v Indonésii a událost si vyžádala 189 lidských životů. Ta nynější se pak stala v Etiopii krátce po vzletu letadla z letiště v Addis Abeba a zde si nehoda vyžádala dalších 157 životů. Není divu, že tedy vzrostlo podezření a mnoho států postupně zakázalo provoz těchto letadel. Ta tak doletěla do svých desitnací a dále už nevzlétla.
 
Boeing 737 MAX 8
 
autor: acefitt from Calgary, Alberta, Canada [CC BY 2.0]
 
Ukazuje se totiž, že nová letadla mohou mít problém s autopilotem, na což si už v minulosti stěžovalo několik pilotů. Po aktivaci autopilota se dle jejich výpovědí totiž letadlo někdy rozhodne strmě klesat dolů a teprve rychlý zásah pilotů a deaktivace autopilota zabraňuje, aby se stalo něco horšího. Bohužel, takové štěstí nenastalo ve výše uvedených dvou případech. Příčina sice není známá, černé skříňky se teprve prozkoumávají, ale je možné, že je vina právě v systému autonomního řízení, na který už byly stížnosti.
 
Boeing už tak vydal prohlášení, že nedoporučuje s letadly létat do vyšetření příčin obou nehod, což mnoho států uposlechlo. Výjimkou byly nějakou dobu USA a jejich FAA, která si byla  bezpečností letadel jistá a aerolinky Southwest Airlines a American Airlines tato letadla i nadále provozovala, nicméně i USA už své 737 MAX 8 nechaly na zemi. Navíc, cestující byli často vyděšeni a začali se ve zvýšené míře starat o to, kterým letadlem vlastně poletí. Ti, kteří to zjistili až na palubě letadla na kartičce s instrukcemi pro záchranu, jistě moc klidný let neměli. Akcie Boeingu proti minulému pátku klesly o 11 %.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama