reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Boeing chce začít vyvíjet svá letadla v Metaverse

21.12.2021, Jan Vítek, aktualita
Boeing chce začít vyvíjet svá letadla v Metaverse
Výraz Metaverse se stal novým buzzwordem, čili často diskutovaným a módním termínem stejně jako svého času cloud. Zasloužil se za to zvláště Facebook, tedy nyní už Meta a nyní chce naskočit také Boeing. 
Metaverse má být jakousi evolucí Internetu zahrnující propojení reality s virtuální či rozšířenou realitou, což je nový prostor či rozměr, v němž by lidé měli žít a pracovat. Společnosti Boeing jde tedy spíše o práci a o výhody, které plynou právě z využití technologií virtuální a rozšířené reality. Ty chce Boeing zahrnout ve svém procesu navrhování a vyvíjení letadel či snad i vesmírných lodí, ovšem zatím si pod tím nemůžeme představit nic konkrétního. 
 
moderní Boeing 777X
 
Pokud jde totiž o využití VR či AR headsetů, pak to není vůbec nic nového a v průmyslovém designu se už vcelku běžně používá třeba Microsoft Hololens. Boeing se ale evidentně bude snažit o to, aby Metaverse a s ním relevantní technologie dokázaly výrazně zlepšit celý designový proces. Greg Hyslop, hlavní inženýr této firmy, k tomu uvádí, že příčinu sedmi z deseti problémů s kvalitou výsledného produktu lze najít právě v původním designu, než aby šlo o následnou výrobu.
 
A to v případě Boeingu už stálo miliardy dolarů a především životy lidí ve dvou zřícených Boeing 737 MAX, kde šlo o chybu v systému MCAS (Maneuvering Characteristics Augmentation System). Boeing na pokutách a újmách zaplatil na 2,5 miliardy dolarů, ale mnohem větší sumu, a sice kolem 15 miliard, chce v příštích 10 letech investovat do vývoje digitálních technologií, které pomohou zlepšit celý proces designu nových strojů. 
 
Dle Reuters tím byla pověřena zkušená inženýrka Linda Hapgood, která povede celou tzv. digitální transformaci a k dispozici jí bude na sto dalších inženýrů. Právě ona dříve využila HoloLens od Microsoftu k tomu, aby vytvořila s pomocí starých plánů letounu Boeing 767 3D modely jeho kabeláže, což mělo za následek zvýšení kvality práce mechaniků o 90 %. Právě ti byli vybaveni tablety i AR brýlemi, čili právě na této zkušenosti (a nejen té) má Linda Hapgood založit vstup Boeingu do světa Metaverse, což už nebude zahrnovat jen dílčí úkoly či části letadel jako doposud, ale celý proces jejich designování.  


reklama