reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Boeing úspěšně otestoval padáky kosmické lodi Starliner

30.6.2020, Kateřina Hoferková, aktualita
Boeing úspěšně otestoval padáky kosmické lodi Starliner
Letecký gigant Boeing se kromě vývoje letadel zaměřuje i na kosmickou techniku. Se svou vesmírnou lodí Starliner má vynášet astronauty NASA při jejich budoucích misích na Mezinárodní vesmírnou stanici. Nyní se povedl test padáků Starlineru.
Společnost Boeing je další soukromou společností, která má vedle SpaceX pomáhat vypravovat na Mezinárodní vesmírnou stanici americké astronauty. Zatímco SpaceX se už na palubě kosmické lodi Crew Dragon povedlo úspěšně transportovat první astronauty NASA na ISS, Boeing se svou lodí Starliner ještě musí zvládnout několik testů bez lidské posádky. 
 
Boeingu se při vývoji kosmické lodě nedaří splnit požadavky na bezpečnost kosmické lodě tak rychle jako firmě SpaceX a ještě před druhým pokusem o let k ISS je potřeba projít testy, mezi nimiž byla i zkouška spolehlivosti padáků. Společnost chtěla zejména ověřit to, že systém bude pracovat i za nepříznivých podmínek okolí a že padáky budou správně fungovat i brzy po startu rakety. 
 
 
Test obsahoval i simulaci poruchy, která bránila v rozvinutí jednoho ze tří hlavních padáků lodi Starliner. I přes všechny nepříznivé podmínky se povedlo testovacímu modelu o dvě a půl minuty později bezpečně přistát, čímž byl test systému padáků úspěšně složen. 
 
Získaná data z testování budou poskytnuta NASA a také využita pro vylepšení spolehlivosti padáků Starlineru, aby byla loď pro let s lidskou posádkou maximálně bezpečná. Testovací let kosmické lodi Starliner k Mezinárodní vesmírné stanici měl proběhnout minulý rok v prosinci, pokus ale musel být odvolán, protože se lodi nepodařilo dosáhnout správné oběžné dráhy, i když úspěšně odstartovala. Test letu k ISS prozatím bez posádky se tedy bude opakovat podruhé, datum startu NASA ale ještě neprozradila. Díky úspěšně složenému testu padáků je však Boeing zase o kousek blíž. 
 
Zdroj: engadget.com 


reklama