reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Brašny - přehled a popis typů pro laptopy

22.1.2009, Michal Koláček, článek
Brašny - přehled a popis typů pro laptopy
Neméně důležitou součástí vašich přenosných počítačů je jejich příslušenství. Jestli chcete být skutečně mobilní a zároveň elegantní, potřebujete vhodný obal či stylovou brašnu na přenášení. V dnešním přehledu se podíváme na typy batohů, pouzder, cestovních zavazadel, kufrů nebo třeba dámských tašek.
Kapitoly článku:

Tašky (pánské i dámské)


Nejčastěji jsou schopny pojmout notebooky do velikosti 18", ale jistě to není podmínka. Materiálů je opět celá řada: PVC, nylon a polyester, semiš a satén. Typickou lifestylovou pánskou tašku moc nenajdete, to spíše sportovní brašnu přes rameno (viz předešlá kapitola). Za to dámy mají v tomto ohledu opravdu z čeho vybírat. Základ tvoří polyesterové či nylonové kabelky s oddělenými komorami, zapínáním na zip a případnými vedlejšími kapsami. Kvalitnější tašky je možné upevnit na ruční vozík či držadlo kufru, vnitřní polstrování je vyvedeno v saténu, uvnitř jsou gumy fixující váš počítač. Většinou mají "stříbrné" spony nebo kovové nožičky na spodu kabelky.


- Dámská taška Mango Tango Suede -

V oblasti businessu už mají obě pohlaví celkem stejné podmínky. Elegantní zavazadla jsou kombinací nylonu a koskinu nebo kůže, látky a koženky atp. Nabízejí prakticky stejné možnosti jako manažerské brašny (zpevněné provedení, všemožné přihrádky, kapsy aj.). Cenové rozpětí se dá charakterizovat intervalem 1 000 až 7 000 Kč.


- Victorinox Prado (dámská) a Targus Slimline (pánská) -


Brašny na kolečkách


Není jich mnoho a spíše se jedná o kategorii kufrů, ale existují. Jsou to už dříve zmiňované brašny s tím, že mají kolečka a v drtivé většině i ruční nastavitelné madlo. Přenášet v nich můžete téměř cokoliv. Zpravidla si poradí s notebooky o úhlopříčce obrazu 13-17", veškerým příslušenstvím včetně osobních věcí. Dobře viditelné to je na obrázku možného využití.


- CaseLogic LLR18 a další -

Materiálem je většinou PVC, nebo určitý druh nylonu. Kvalita zpracování tohoto typu výrobku je na vysoké úrovni (zipy, pevná (zásuvná) kolečka, teleskopická rukojeť, vyztužená spodní část a rohy). Jejich čistá hmotnost začíná na 4 kg.


- Příklad možného využití -


Cestovní kufry (ne)jen s výsuvným madlem


Jistě se mezi čtenáři najdou tací, kteří v dobách dávno minulých cestovali s "krabicí", alias tehdejším kufrem. Dnešní nabídka je diametrálně odlišná. Cestovních zavazadel je na Internetu, respektive v obchodech, nepřeberné množství. Samotných kufrů kompatibilních s PC však mnoho není. Hlavním rozdílem je přítomnost speciální kapsy/přihrádky pro váš laptop. Nejčastějšími materiály jsou nylex (PVC), tvrzený i netvrzený nylon, polyester a polyamid nebo speciální vysoce odolné látky.


- Victorinox Rolling Trevi -

Dostupné jsou výrobky schopné pojmout mimo jiné 15-17" modely, ale setkat se lze i s unifikovaným provedením kufru. Při výběru si ohlídejte především kvalitu koleček a ložisek. Nekvalitní plasty bez zesílené ochrany vám dlouho jezdit nevydrží. Počet a organizace kapes je na vkusu vás samotných. Samozřejmostí by měly být kompresní pásy na šatstvo, odnímatelné oddělení na obuv, inteligentně organizovaný interiér, dostatečná ochrana pro přenosný počítač (zesílené polstrování aj.) a teleskopické držadlo (běžný nebo "T" tvar). Mezi nadstandardní výbavu se počítá například vnitřní osvětlení nebo zámek (většinou pomocí kombinace čísel či mechanické na klíč)


- Targus EasyRoller -


Ostatní cestovní zavazadla


Těmi jsou tzv. atašé (diplomatické) a pilotní kufry. První kategorie je určena spíše mužům, produkty disponují množstvím přihrádek, které vám umožní přehledně si upořádat dokumenty či jiné potřeby. K dostání jsou různé velikosti i barvy. Výhodou je zpevněné dno a odolný materiál celého kompletu. Ohled je třeba brát i na (plastové) madlo, jež by mělo být lehce uchopitelné pokud možno s polstrováním. Zapínání je možné na oboustranný zip nebo zámek s číselným zabezpečením.


- Sada atašé kufrů na notebook -

Druhý typ je vhodný na mini projektor, notebook, tiskárnu, mobilní příslušenství nebo třeba samostatné dokumenty. Je charakteristický robustní a pevnou formou s vyztuženými držátky a rámem. Výhodou je boční kapsa na zip či přezku, zámek s číselným kódem nebo kovové nožky na spodní straně. Cena těchto kufrů je trochu vyšší (řádově tisíce korun), za to však nabízejí bezpečnost a velký úložný prostor s inteligentním uspořádáním. Materiálem je koskin, kůže, nylex (PVC), nylon atp.


- Pilotní kufr Dicota N11028K -
reklama