reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Breakthrough Listen už naslouchal 60 milionům systémů, nenašel zatím nic

6.5.2021, Jan Vítek, aktualita
Breakthrough Listen už naslouchal 60 milionům systémů, nenašel zatím nic
Projekt Breakthrough Listen před několika lety převzal štafetu snad hledání mimozemské inteligence a zatím dokázal naslouchat už více než 60 mil. hvězdným systémům, a to zatím neúspěšně. To ale samozřejmě neznamená, že v nich není inteligentní život.
Astrobiologové z projektu Breakthrough Listen tak zveřejnili předběžné výsledky svého výzkumu z řad SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence), jak informuje server Gizmodo. Nenašli tak zatím žádné známky mimozemské inteligence ve směru ke středu naší galaxie, alespoň pokud jde o její projevy v rádiovém spektru. Nicméně Breakthrough Listen je desetiletý projekt, který má před sebou ještě čtyři roky, takže ještě bude zkoušet štěstí. Ostatně naše galaxie obsahuje až 400 miliard hvězd, takže je stále kde hledat. 
 
Green Bank Observatory
 
V poslední kampani byly využity Green Bank Radio Telescope v Západní Virginii a Parkes Radio Telescope v Austrálii, pro něž dostal tým umístěný v Berkeley vyhrazený čas kolem 600 hodin. Projekt Breakthrough Listen tak dostal v této kampani dosud nejcitlivější výbavu, ovšem ani to nepřineslo své ovoce. 
 
A proč byl vybrán pro rádiovému naslouchání právě směr ke středu Galaxie? Jednoduše proto, že tímto směrem postupně roste hustota či četnost hvězd, čili se mezi nimi i zkracuje průměrná vzdálenost. Dle autorů by tento fakt mohl způsobit rychlejší vývoj technicky pokročilých mimozemských ras schopných cestovat mezi systémy. Na druhou stranu, na našem galaktickém předměstí máme vcelku klid, zatímco v centru se to jen hemží supernovami, horkými mračny a jinými nástrahami, které čekají na potenciální mimozemšťany. 
 
Oněch 60 milionů hvězd v průzkumu Breakthrough Listen je pochopitelně také jen odhad a neznamená to, že by byl vždy vyhrazen čas pro jednu konkrétní hvězdu a její systém. Zvolen byl jen směr naslouchání a čekalo se na signál, ovšem ne s tím, že bychom mohli očekávat zachycené běžné vysílání, které je na takovou vzdálenost příliš slabé. Doufalo se spíše v to, že budou zachyceny případné silné rádiové majáky či snad jiný velice silný zdroj rádiových vln ve frekvencích mezi 0,7 a 93 GHz. Předběžná zpráva se ovšem týká pouze frekvencí mezi 1 a 8 GHz. 
 
Není tak divu, že projekt Breakthrough Listen nenašel žádný umělý zdroj rádiových vln a jako na potvoru se zrovna ve zvoleném směru nenacházejí žádné civilizace, které napadlo vytvořit extrémně silný maják vysílající na určitém kmitočtu a vytrubující jejich přítomnost do celé galaxie. Zachyceny ale byly známky magnetarů, o něž jistě budou mít zájem jiní astronomové, kteří studují tento typ neutronových hvězd.  


reklama