reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Broadcom si dělá zálusk na Qualcomm, schyluje se k obří akvizici?

6.11.2017, Jan Vítek, aktualita
Broadcom si dělá zálusk na Qualcomm, schyluje se k obří akvizici?
V tomto roce jsme zatím řešili především akvizici polovodičové Toshiby, která dosud nepřinesla uspokojivé rozuzlení, ale možná že se brzy dočkáme něčeho jiného a daleko většího, a sice akvizice firmy Qualcomm, na kterou si prý dělá zálusk Broadcom. 
Schyluje se tak možná k dosud největší akvizici, kterou kdy poznal svět výrobců čipů a polovodičových součástek obecně. Už i laikovi musí být zřejmé, že společnost Qualcomm není žádná malá a bezvýznamná firmička. To spíše naopak. Jde o úspěšného výrobce SoC a jiných produktů využívaných především v mobilních zařízeních, který má na trhu asi poloviční hodnotu v porovnání s Intelem, což platí i pro jeho tržby i výdělky dle srovnání údajů z minulého roku. Jde také o firmu, do které spadá na 33.500 zaměstnanců, a tak není divu, že se mluví o akvizici ve výši kolem sta miliard dolarů. 
 
 
A pak tu máme samotný Broadcom, který podniká i ve stejné oblasti jako Qualcomm a mezi jeho hlavní partnery patří společnost Apple. Asi nejzajímavější na celé věci ale je, že Broadcom je v porovnání s Qualcommem menší firma s necelými 12 tisíci zaměstnanci a tržbami 13,2 miliard USD za minulý rok. Za zmínku ale stojí, že ty meziročně od roku 2015 raketově vzrostly o 94 procent. 
 
Nicméně zástupci obou firem zatím tuto věc odmítli komentovat, a tak tu máme pouze zprávu serveru Bloomberg, na níž můžeme stavět. Ta uvádí, že Broadcom nyní hledá prostředky, aby za Qualcomm nabídl prostřednictvím hotovosti i akcií částku odpovídající 70 dolarům za akcii. Stojí pak za zmínku, že akcie Qualcommu na konci minulého týdne náhle poskočily z 55 na 62 dolarů. 
 
Uvidíme, co z toho všeho nakonec bude. Zatím to vypadá, že Broadcom se rozhodl ukousnout si větší sousto, než je on sám a pokud by se mu to podařilo, měli bychom tu nového světově třetího největšího výrobce čipů po Intelu a Samsungu. A že jde o americkou společnost, Broadcom může tvrdě narazit i na regulační orgány.
 
Zdroj: Bloomberg


reklama