reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bruselu se asi nelíbily výsledky studie o vlivu pirátství, nikdy ji nepublikoval

23.9.2017, Milan Šurkala, aktualita
Bruselu se asi nelíbily výsledky studie o vlivu pirátství, nikdy ji nepublikoval
Evropská komise si za téměř 10 milionů Kč nechala vypracovat studii o vlivu pirátství na ušlé zisků autorů a jejich zástupců. Výsledky ale nikdy nebyly publikovány, Bruselu patrně závěry nehrály do not.
Když přijde na přetřes vliv pirátství na ušlé zisky, často vzduchem létají naprosto neuvěřitelné sumy, které mají vyjadřovat domnělé škody, které stahování nelegálního obsahu způsobuje. Většině lidí je nicméně jasné, že stažení ilegálního obsahu v žádném případě neznamená, že by uživatel tento obsah zakoupil, kdyby neměl možnost jej stahovat. Samotný boj proti možnosti nelegálního stahování neznamená, že se adekvátně počtu stažených kusů navýší legální nákupy a příjmy společností. Evropská komise si před lety zadala vypracování studie, která měla potvrdit tyto naivní odhady a případně by mohla odůvodnit legislativní zásahy pro boj proti pirátství.
 
EU copyright
 
V lednu 2014 tak holandská společnost Ecorys dostala zakázku za 360.000 EUR (cca 9 milionů Kč) na vypracování této studie. Ta byla hotova v květnu 2015, nicméně Brusel její výsledky nikdy nepublikoval a peníze daňových poplatníků tak zůstaly v šuplíku. Díky zákonu o volném přístupu k informacím si ale studie našla cestu na světlo světa, za což může Julia Reda z Pirátské strany v Německu.
 
Závěry nejsou takové, jak by si asi Evropská komise přála (a proto nejspíš zůstala nezveřejněna) a naopak byly takové, jak by asi většina čekala. Neprokázalo se, že by nelegální stahování obsahu významněji ovlivňovalo příjmy společností, jedinou statisticky významnou oblastí, kde je to pravda, jsou kasovní filmové trháky v období jejich uvedení do kin. Netýká se to však spousty dalších filmů, elektronických knih, her ani hudby. Ukázalo se, že ani snížení cen by už nepomohlo, výjimkou jsou akorát již zmíněné filmy, které jsou pro uživatele drahé a mírné snížení cen by mohlo objem nelegálního stahování snížit. Nicméně na druhou stranu je nutno říci, že závěry této studie nelegální stahování vůbec nijak neomlouvají. Pokud se vám chce prolouskat 300stránkovou studií, najdete ti na stránkách Julie Redy.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama