reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Budoucí CPU a GPU: co přinese příští rok?

29.10.2015, Jan Vítek, článek
Budoucí CPU a GPU: co přinese příští rok?
Úspěch PC dnes závisí především na výkonech třech společností, mezi něž patří AMD, Intel a NVIDIA. V příštím roce by se přitom měly objevit zásadní novinky, jež mají pořádně rozproudit stojaté vody. Na co se tedy můžeme těšit?
V několika posledních letech jsme mohli sledovat, jak společnosti AMD, Intel a NVIDIA postupně dostávají na trh lepší a lepší hardware, ovšem neobjevila se žádná opravdu zásadní novinka. Intel dnes nabízí již šestou generaci procesorů Core, tedy Skylake, ovšem leckomu může klidně stačit procesor druhé generace (Sandy Bridge), který i dnes dokáže poskytnout dobrý výkon. A to jsme u Intelu, který již vyrábí druhou procesorovou generaci 14nm procesem, zatímco AMD má na trhu stále procesory FX, které nechává vyrábět 32nm procesem a pro ty jsou k dispozici čipové sady, jež nelze označit za moderní. Však série 900 je na trhu již od roku 2011, tedy celé čtyři roky, a to je ve světě PC věčnost.





Podobná situace je na trhu s grafickými kartami, i když v jejich případě se už ledy začaly hýbat, což zajistil nástup pamětí HBM s Fury X. Ty jednoznačně představují budoucnost, a to nejen v případě grafických karet, ale také se budou moci využít s budoucími jednotkami APU, které tak konečně překonají svůj veliký problém v podobě mizerné datové propustnosti pamětí DDR3. Ba ani DDR4 pro ně nejsou řešení, ale neodbočujme. I grafické karty ale měly v posledních letech zabržděný vývoj daný tím, že po dlouhé čtyři roky nebyl k dispozici nástupce výrobního procesu 28HPM (28nm). Ten výrobci použili už pro výrobu karet, které byly představeny na samotném počátku roku 2012 (Radeon HD 7970), čili nakonec to bude trvat více než čtyři roky, než se dostaví modely vyrobené pomocí podstatně lepšího procesu.




NVIDIA GeForce GTX 680 - 294mm2 GPU


AMD a NVIDIA ale i tak dokázaly neustále navyšovat výkon svých grafických čipů, a to především díky postupnému zvětšování čipů. GeForce GTX 680 měla GPU o velikosti necelých 300 mm2, následná GeForce GTX 780 již byla velká 561 mm2 a dnešní GeForce GTX 980 Ti už 601 mm2. Díky tomu se zvedl počet tranzistorů z 3,5 miliardy na dnešních 8 miliard, což umožnil postupně dospívající 28nm proces, s jehož nástupem byly velké problémy. Ovšem tomu už dnes došel dech a je konečně čas na to, aby v hi-endu uvolnil místo 16nm a 14nm procesu.




NVIDIA GeForce GTX 980 Ti - 601mm2 GPU


Když si to tedy shrneme, pak v příštím roce se projeví především nástup nových výrobních procesů, což se tedy vyhne Intelu, který nám uživatelům desktopových počítačů asi zásadní novinky nenabídne. V případě AMD a NVIDIE tomu ale bude právě naopak a velké naděje můžeme vkládat především do společnosti AMD, protože ta si chystá nejen nové grafické čipy, ale také procesory a potažmo APU. Dalším nezbytným dílkem, který přispěje k malé PC revoluci budou paměti HBM2, s nimiž počítá jak AMD, tak NVIDIA. Ty přinejmenším u těch nejlepších karet vystřídají už dlouho používané paměti GDDR5, jež poprvé použilo AMD na kartě Radeon HD 4870, tedy již před sedmi lety. Nyní se také nově mluví o vylepšených pamětech GDDR5X, ale jde zatím čistě jen o spekulace.

Příští rok tak bude velice důležitý pro firmu AMD, která prostě musí dostat na trh úspěšné produkty, a to jak procesory, tak grafické karty. AMD je ve složité situaci, v níž musí soupeřit na dvou frontách s Intelem a NVIDIÍ, přičemž takový Intel je oproti AMD Goliáš s patnáctinásobnými tržbami a i NVIDIA v poslední době má vyšší tržby a především vykazuje zisk. Zato AMD v tomto roce prodělává a musí hledat cesty, jak si zajistit finance pro další výzkum a vývoj, který je pro budoucnost firmy naprosto zásadní. Došlo tedy již na reorganizaci a propouštění.
reklama