reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Budoucí GPU od AMD budou pojmenována po hvězdách

19.1.2016, Jan Vítek, aktualita
Budoucí GPU od AMD budou pojmenována po hvězdách
AMD dle všeho skončilo s označováním svých generací grafických čipů dle ostrovů a inspirovalo se rovnou ve hvězdách a galaxiích. I následující čipy po Polárce tak ponesou názvy, jež známe z astronomie.
Tuto informaci přinesl Raja Koduri, šéf nyní ostře sledované nově ustanovené divize Radeon Technologies Group. Zatímco my jsme ještě mluvili o budoucím vlajkovém GPU Radeon jako o Greenland (Grónsko), ten byl již v AMD interně označován jako Vega10. Pro AMD je změna v označování symbolická a má představovat nově stanovený směr a jiný, čerstvý pohled na počítačovou grafiku.





Od AMD tak můžeme konečně očekávat, že příští generace dostanou stejně jako u NVIDIE jednotné a jednoznačné kódové označení, přičemž nyní je to tedy Polaris. To uvítáme i my, neboť v předchozích letech vznikaly dohady už jen o tom, jak se mají chystané generace vůbec nazývat, z čehož pak vznikaly zbytečné fámy a dezinformace. Šéf radeonové divize přiznal dokonce i to, že absence jednotného označení způsobovala problémy i v interní komunikaci firmy. K tomu nelze než, dodat: jak jsme se tedy v tom měli vyznat my?

Raja Koduri přímo označil Polaris za počátek "cesty do vesmíru" a uvedl, že hlavní podstatou nové generace grafických čipů je energetická efektivita. Někdo se jej dokonce zeptal, zda má Polaris nahradit značku Radeon, ale to pochopitelně popřel se slovy, že Polaris je kódové označení architektury a výsledné produkty dále ponesou značku Radeon.

Označení Vega 10 pro nové hlavní GPU si AMD vybralo jednoduše proto, že Vega je jednou z nejjasnějších hvězd na naší obloze a byla také nejdříve studovaná, což znamená, že byla ze všech hvězd (pochopitelně vyjma Slunce) nejdříve vyfotografována (mluvíme o astrofotografii) a vybrána pro první pořízení záznamu spektra. Byla také vybrána za "kalibrační hvězdu" pro absolutní spektrální hustotu zářivého toku, takže to vše hezky sedí se snahou firmy AMD vytvořit grafické karty vytvářející "jasnější pixely". Co se pod tímto podivným označením skrývá? Nejspíše snaha přinést do světa PC her lepší HDR, respektive grafiku s nebývalým rozsahem jasu a barevným prostorem.

Ale aby to nebylo tak jednoduché, tak sám Raja Koduri nedávno mluvil o čipech Polaris 11 a Polaris 10, z nichž jeden má být právě oním vlajkovým modelem, takže to logicky bude Polaris 10. Nyní tedy opět nevíme, jak máme tento čip vůbec označovat, zda jako Polaris 10, nebo jako Vega 10. Jde tedy o čip, který byl ještě nedávno nazýván Greenland, takže že by byla situace s označováním nových čipů AMD jednodušší, o tom se zatím moc nedá mluvit.

Vzhledem k novému způsobu označování a "výletu do vesmíru" můžeme krátce zauvažovat nad tím, jestli se třeba AMD nechystá k některým novým kartám přidat bundle v podobě chystané Elite Dangerous: Horizons. Necháme se překvapit.

Zdroj: wccftech
reklama