reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Budoucí vůz F1 od Renaultu bude mít kokpit vyrobený 3D tiskem

21.4.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Budoucí vůz F1 od Renaultu bude mít kokpit vyrobený 3D tiskem
3D tisk se objevuje i v takových odvětvích, jako je to automobilové. Automobilky se poohlížejí po 3D tištěných součástkách nebo je už i používají, Renault plánuje pro svůj vůz do F1 celý 3D tištěný kokpit.
Zdá se, že technologie 3D tisku se stává čím dál více oblíbenější i mezi týmy Formule 1. Jak jsme se již zmínili dříve, 3D tisk využívá pro výrobu některých součástek do svého auta například britský tým McLaren, pozadu není ani italské Ferrari. Francouzská automobilka Renault představila vizi pro svůj budoucí vůz do závodů Formule 1. Ten má pomocí 3D tisku vyrobený celý kokpit.

R.S. 2027 Vision, jak se koncept budoucího vozu jmenuje, bude sázet i na 3D tisk. Tato technologie už se dřív objevila u Renault Trucks, kde byl 3D tisk využíván k výrobě motorů, které pak byly lehčí. A jestliže je 3D tisk dobrý pro nákladní vozidlo, měl by být dobrý i pro závodní vozy Formule 1.

Renault svůj koncept auta pro F1 představil na veletrhu Shanghai International Automobile Industry Exhibition v Číně, kde se minulý týden jela jedna z Velkých cen Formule 1. International Automobile Industry Exhibition v Šanghaji dává možnost automobilkám předvést jejich nejnovější výtvory a plány, čehož se chytil i Renault.





Koncept nového vozu týmu Renault ve Formuli 1 se zaměřuje především na bezpečnost, ale také na zachování zábavy pro diváky. Ukazuje, jak by mělo auto vypadat za deset let, což je zřejmé už z názvu R.S. 2027 Vision. Nový vůz nebude žádné ořezávátko, protože se bude pyšnit jedním megawattem výkonu a bude vážit 600 kilogramů. V autě by měl být také zabudován hybridní motor V6.

Kromě jeho futuristického vzhledu je podstatnou věcí na návrhu vozu také jeho 3D tištěný kokpit. Renault také plánuje, že ten by mohl být vytištěn z recyklovaných materiálů. Kokpit by měl zároveň zakrývat i průhledný kryt, takže pilot by měl být na rozdíl od současnosti více chráněný, ale diváci ho stále budou moct pozorovat při práci. Renault se také zmínil o tom, že by mohl průhledné vyrobit i přilby, takže fanoušci by měli na jezdce lepší pohled. Společnost uvažuje i nad tím, že by telemetrie byla přístupná na internetu, takže by každý mohl mít přehled o technických datech.

Hlavním cílem 3D tištěného kokpitu a celého konceptu auta od Renaultu je se zvyšující se bezpečností udržovat i zájem fanoušků Formule 1. Technologie 3D tisku by také mohla snížit náklady na výrobu nového vozu.

Zdroj: 3ders.org
reklama