reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Budoucnost výroby v Intelu: nanometry jdou stranou, přichází angstrom

27.7.2021, Jan Vítek, aktualita
Budoucnost výroby v Intelu: nanometry jdou stranou, přichází angstrom
Intel včera v noci vypustil do světa hodnotné informace o vývoji svých výrobních procesů i procesorových generací. My se nejdříve podíváme právě na výrobní procesy, které se Intel opravdu rozhodl přejmenovat. 
Spekulace vypuštěná do světa v březnu byla pravdivá, Intel se opravdu chystal změnit způsob označování svých procesů, což je možná správné z hlediska toho, že o přesná čísla v nanometrech tu už dávno nejde, ale jednak nám v tom firma udělá zmatek a pak je také nad slunce jasné, o co tu jde. 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Intel se zasekl na vývoji 10nm procesu a nyní se chystá využívat svůj (dříve označovaný) 7nm proces cca od roku 2023, kdy konkurence už chce mít na trhu své 3nm procesy. Jde tu tak jednoznačně o to, jak bude nová označení vnímat veřejnost a zákazníci, neboť nejpokročilejší verze 10nm procesu (Enhanced SuperFin) dostala nové označení Intel 7 a 7nm proces se nově nazývá Intel 4.
 
 zkompilováno serverem Anandtech
 
Intel se tak zdánlivě rozhodl do budoucna už zcela "vymazat" nanometry, o nichž tak bude mluvit snad leda v případě popisu velikosti svých tranzistorů, i když o tom ještě bude řeč. Proces Intel 7 je tak zrovna aktuální jako nejlepší verze třídy 10nm procesů a pak už nastoupí Intel 4, který má "plně" využít EUV litografii. Otázka je, co je tím myšleno a zda bude EUVL skutečně využita na všech vrstvách, o čemž lze velice pochybovat. Potvrzeny byly přitom procesory Meteor Lake, jimiž Intel nahradí stále ještě chystané Alder Lake a Raptor Lake, stejně jako serverové čipy Granite Rapids. 
 
Poté je na druhou polovinu roku 2023 chystán proces Intel 3, který můžeme vidět jako vylepšenou verzi 7nm Intel 4. Vzhledem k uváděným lepším vlastnostem co se týče vodivosti lze předpokládat, že tu Intel možná využije nové materiály, které se budou podílet na 18% zvýšení výkonu na watt. A vedle toho se ještě více využije EUVL, která ovšem už v případě Intel 4 měla být "plně nasazena", takže v tomto ohledu jsou informace velice nejasné.
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Pak už nastoupí proces Intel 20A, kde písmeno A znamená angstrom, jak se obvykle označuje desetina nanometru. Intel jej chystá na 1. polovinu roku 2024, respektive na toto období ohlásil "průlomové inovace", takže o výrobu pomocí 20A ještě zřejmě nepůjde a ostatně by na ni bylo po procesu Intel 3 ještě brzy. Ale uvidíme, Intel sám slibuje, že 20A se dočká reálného nasazení ještě do konce roku 2024. 
 
Intel 20A bude znamenat i nasazení dvou nových technologií, a sice PowerVia a RibbonFET, na něž se dnes ještě podíváme. Zajímavá je zvláště PowerVia. 
 
Roadmapy Intelu navíc končí procesem 20A, ale my také víme, že následovat má 18A a první nasazení vylepšených strojů pro extrémní ultrafialovou litografii. 


reklama