reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bývali zaměstnanci Micronu si za vyzrazení tajemství vysloužili trest vězení

1.9.2021, Jan Vítek, aktualita
Bývali zaměstnanci Micronu si za vyzrazení tajemství vysloužili trest vězení
Micron Technology provozuje na tchaj-wanu společnost Micron Wafer Technology, která se zabývá výrobou paměťových čipů. A právě dva bývalí manažeři této společnosti nyní míří do vězení, jak uvádí UDN. 
Tchaj-wanský server UDN si tak všímá případu vyzrazení obchodního tajemství konkurenční firmě z pevninské Číny, za které se zodpovídalo celkem pět manažerů z Micron Wafer Technology, která byla dříve známá jako Huaya, ještě než ji americký Micron koupil. 
 
 
Všech pět obviněných manažerů mělo fotografovat zařízení v tzv. clean room své firmy, čili čistých prostorách, kde probíhá samotné zpracování waferů, přičemž výsledné fotky posílali čínské firmě Hefei Zhiju, konkurentovi Micronu. 
 
Dva z pěti souzených manažerů navíc zmíněné čínské společnosti poslali i citlivá data považovaná za obchodní tajemství a právě ti byli potrestáni dvěma a třemi lety vězení. 
 
Jde přitom jen o jeden případ z celé řady obvinění čínských společností, že pravidelně kradou citlivé informace od svých konkurentů, což často doplňují také přetahováním vysoce postavených pracovníků na svou stranu a nabízí jim vysoké mzdy. Tato obvinění ale v poslední době spíše utichla, což může být spojeno i s tím, jak začaly v Číně ve velkých počtech krachovat megalomanské projekty, s jejichž pomocí se měla rozjet výroba čipů pro zajištění samostatnosti celé země. Nyní je řada takových projektů u ledu a postupně je začínají skupovat ty čínské firmy, které prošly naopak úspěšným vývojem (i díky přímé podpoře vlády), jako je SMIC, Hua Hong či Rongxin Semiconductor.
 
Samotný Micron měl také vleklé spory s firmou Fujian Jinhua, v němž šlo také o krádeže duševního vlastnictví. Tyto spory přitom přesáhly až do celé obchodní války mezi USA a Čínou.


reklama