reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cachovací SSD Intel Optane nepodporují levné Kaby Lake

31.3.2017, Jan Vítek, aktualita
Cachovací SSD Intel Optane nepodporují levné Kaby Lake
Intel před několika dny ohlásil malá SSD Optane s paměťmi 3D XPoint, která mají sloužit především v počítačích vybavených pevnými disky jako cache pro urychlení diskových operací. Jenže mezi ty překvapivě nepatří PC vybavená levnými procesory Kaby Lake.
Je už delší dobu známo, že Intel pro 16GB a 32GB Optane Memory M.2 vyžaduje čipsety 200 Series (společně s nejnovějším BIOSem) a procesory Kaby Lake, takže pokud máte jen o generaci starší Skylake a 100 Series, máte smůlu. Jenomže nyní vyšlo najevo, že podporu nemají ani levnější procesory Kaby Lake jako Pentoium, Celeron, nízkospotřebové modely T nebo i Core-Y. Chce to procesory Core i3, i5 nebo i7, což není pouze opominutí v seznamu podporovaných procesorů. Vychází se také z databáze ARK popisující vlastnosti jednotlivých procesorů.





Absence podpory levných procesorů přitom jde přímo proti určení malých 16GB a 32GB Optane. Však ty jsou určeny sestavám, které nezahrnují SSD, pouze pevné disky. Logicky tak jde o levnější sestavy a ty jako takové často obsahují právě jen pevný disk a ne SSD. Otázka tak je, co tímto krokem Intel myslel a zda si uvědomuje, že se tím v podstatě sám připravil o podstatnou část trhu, na němž mohl své Optane udat.

Jde také o celou logiku vybírání komponent, mezi nimiž dle Intelu musí figurovat alespoň procesor Core i3-7100, který přijde na 3300 Kč s daní. Můžeme přitom připomenout, že moderní Pentia už na rozdíl od Skylake a předchozích dostala podporu Hyperthreadingu, takže se od Core i3 už moc neliší, a přitom je takové Pentium G4620 srovnatelné se zmíněným Core i3 o 600 Kč levnější. Malé Optane přitom přijdou na 44 a 77 dolarů a když k této ceně ještě přičteme 600 Kč, dává daleko větší smysl si raději pořídit celé SSD než jen rychlou cache pro pevný disk.

Uvidíme také z recenzí, jaký reálný přínos budou spotřebitelské Optane mít. Zmínit můžeme také ještě chystaná SSD s 3D XPoint od společnosti Micron, která by se snad mohla vyvarovat takovým omezením, jež nám předkládá Intel.

Zdroj: Hexus.net
reklama