reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Calyos: světová vedoucí firma dvoufázového chlazení?

6.3.2017, Jan Vítek, aktualita
Calyos: světová vedoucí firma dvoufázového chlazení?
Server KitGuru se podíval do Bruselu, kde sídlí mladá společnost Calyos a ta o sobě tvrdí, že je světovým lídrem v oblasti pokročilého dvoufázového chlazení pro počítačové komponenty. To je jistě odvážné tvrzení, ale nejdříve se podívejme na její nabídku.
Společnost Calyos se tak orientuje na chlazení, a to rovnou dvoufázové, které my známe prostě jako heatpipe či rovnou výparníkové komory. To tak pracuje na principu vypařování a opětovné kondenzace speciální kapaliny, což funguje zcela automaticky bez jakéhokoliv pohonu či energie. Dvoufázové chlazení ale také většinou slouží jen pro efektivní přenos tepla z jednoho místa na druhé, kde se jej už musíme zbavit jinak. Rozdíl mezi klasickými heatpipe a chladiči Calyos je v podstatě jen ten, že heatpipe jsou obvykle prosté trubice, zatímco Calyos využívá uzavřený okruh, kde médium neustále koluje - buď jako teplá pára, nebo zpět jako zchlazená kapalina.





Bruselská společnost Calyos se se svými 28 zaměstnanci orientuje především na chladicí techniku pro servery. To ostatně ukáže následující video:


Stejně jako v případě heatpipe ani u chladicích systémů Calyos se nemusíme starat o gravitaci, ale už je třeba vymyslet, jak se v okruhu zbavovat tepla. To lze zajistit různými způsoby, například jen napojením trubice na velká žebra pasivního chladiče, nebo rovnou na aktivní chladič.






Calyos má také připraveny chladicí systémy pro bladeové servery, které obvykle využívají velké pasivní chladiče a spoléhají na to, že skrz jejich vhodně orientovaná žebra vytvoří dostatečný průtok vzduchu skříňové ventilátory. Calyos využil své výparníkové okruhy, aby teplo přivedl rovnou k zadním ventilátorům, jež budou ochlazovat rozměrný zadní pasiv. To je nepochybně složitější a dražší řešení než prosté ventilátory a pasivy na výkonných součástkách, takže by mělo být také účinnější.





Calyos by také mohl tvořit chladicí systémy pro PC, které by nahradily vodní chladiče. Můžeme uvažovat o tomto okruhu napojeném na velký pasiv s ventilátory, který by nahradil klasický radiátor. Problém je ale v tom, že vodní chladiče využívají flexibilní hadičky, a tak jsou univerzální a využitelné v různých skříních, kdežto výparníkové okruhy pracují s těžko ohebnými kovovými trubkami, i když fotografie nahoře ukazuje i něco, co vypadá jako lépe ohebný husí krk. KitGuru bohužel otázku využitelnosti produktů Calyos v běžných PC nijak nerozvedli, ale aspoň nám poskytují řadu zajímavých fotografií, které si můžete prohlédnout na jejich stránkách (viz zdroj).

Zdroj: KitGuru
reklama