reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
21.9.2022, Milan Šurkala, aktualita
Objevil se další projekt typu DAC (Direct Air Capture), který má za úkol odchytávat oxid uhličitý z atmosféry a skladovat ho pod zemí. Tentokrát půjde o zařízení ve Wyomingu v USA, které chce v konečné fázi odchytávat 5 megatun CO2 ročně.
Jirka-77 (1109) | 25.9.202215:45
Proč se bere CO2 ze vzduchu, kde je koncentrace asi 400 ppm a ne z komínu uhelné elektrárny, kde je koncentrace přes 90 %?
Odpovědět2  0
CooliPi (378) | 26.9.202217:04
Protoze to potrebuje dalsi dve takove elektrarny aby dodavaly energii nutnou k ukladani. Kdyz bude totiz to zarizeni na ukladani hned vedle te prvni elektrarny, tak si jednoduse porovnate spotreby vedle sebe a na prvni pohled bude jasne, ze to zere vice, nez ta prvni elektrarna vyrobi. Kdyz je to od sebe dale, tak to nikdo nepozna a kredity za zabity CO2 se jen pohrnou.
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 26.9.202218:36
Bingo. Tohle samozřejmě nemá s ekologií, natož se šetrností NIC společného. Ale je to dobrý image a dají se z toho vydojit prachy...
Odpovědět1  0
Veles (6) | 24.9.202220:00
Nebylo by jednodušší a levnější vysadit les?
Odpovědět2  1
CooliPi (378) | 26.9.202217:05
Jeste jednodussi by bylo motivovat spravce lesu aby ty stavajici neodlesnili pro pestovani bio plodin na vyrobu bioprisad do nafty.
Odpovědět1  0
vcharvat (31) | 22.9.202212:08
S CO2 se příroda s rozumným zacházením vyrovná. Ale projblém jsou plastové obaly. Nebo může nastat situace, že se hotel Země vyroná s námi jako největšími škůdci planety.
Odpovědět1  0
tik-tak (111) | 22.9.202210:35
Neustále to je stále to isté ­- Green Deal ­- všetko sa prepočítava na uhlíkovú stopu a záťaž ...... nakoniec si človek ani neprdne , lebo produkuje skleníková plyny ......
Je fajn , že chceme niečo robiť a rozumne hospodáriť na našej spoločnej planéte .
Chcel by som vedieť komu sa platí za emisné povolenky , kde končia tieto nemalé množstvá peňazí.
Prečo sa týmto nefinancujú podobné projekty ako je ten v článku vyššie.
Všade , kde sú vydolované priestory by sa dal CO2 ­" uskladňovať ­".
Ale prepočítame to na množstvo CO2 čo vznikne pri výrobe , pri el. energie , pri výrobe fotovoltaiky , veterníkov , a sme jednoducho v prdeli ...
Tak nerobme nič a Zem si s nami poradí a vykapeme sami a za pár miliónov rokov sa to ­" opraví ­" samo aj bez nás.
Je nepopierateľnou pravdou , že tanker produkuje neuveriteľné množstvo CO2 , spaľovaním nevyužiteľných ťažkých olejov , 30% cca LNG čo vezie ap. A bohatne na tom hŕstka elity na planéte ......
Nie sú lepšie zakopané plynovody a ropovody ?
Nie je lepšie sa sakra rýchlo dohodnúť , než sa mlátiť medzi sebou ? A zaťahovať do konfliktu ďalších a ďalších somárov čo si myslia , že objavili Perpetum Mobile v mene ideológie a záujmu niekoho iného ?
To už zdravý rozum naozaj skončil .... ?
Odpovědět0  0
CooliPi (378) | 22.9.202223:50
Hmm, zkusim najit aspon neco racionalniho na prepocitavani na CO2. V podstate bychom meli pocitat jen C, ale cisla s O2 jsou samozrejme vyssi ­(=vyssi hruza u skolaku­). Mnozstvi C v atmosfere je proste jen merna jednotka toho, kolik toho spalujeme. Proti mernym jednotkam nic nemam, prakticky je treba kilogram, metr, sekunda. Posledni roky se fyzici a metrologove snazi vylepsit definice techto jednotek, ale ty miliardtiny o ktere se to pak pohne se svetem businessu nepohnou. C v atmosfere je tvrda jednotka a dobre se meri. Cili se nemusime spolehat na zmanipulovane statistiky ruznych vlad. Potud racionalita.

Ovsem akce, ktere se na toto cislo navazuji, jsou uz neco docela jineho. Z merne jednotky, ktera nam rika, jak moc plytvame se vyvozuje, ze bychom se meli C zbavit uplne, hystericke deti se boji CO2 armagedonu a tak se uplne ztraci alespon nejake rozumne vyuziti teto jednotky ­- ktere je proklamovano. Presun financi k technologiim, ktere nepotrebuji tolik vypoustet uhlovodiky. Muze to byt neco jako burza, kde si lide vymenuji cisla, dnes podle ­(uz docela krivych­) pravidel. Pokriveni ­- viz ruzne podvody s povolenkami, zbytecne ukladani CO2, puvodni zamery ovladat prumysl chudych zemi povolenkami a hlavne uhlikovy fundamentalismus, kdy omezene osoby nechapou, ze prakticky cil neni vybit z atmosfery nejaky plyn, ale transformovat ekonomiku. A zasadit stromy ktere stabilizuji klima.

Kdyz uz se zdanuje vypousteni CO2 ­(v racionalnim pohledu hlavne bohapuste paleni !!­), tak by vsechny zdanene prostredky mely byt k dispozici ve fondech ktere financuji vyzkum cirkularnich technologii a vyrovnavaji pokriveny obchodni model, vcetne odmenovani tech, kdo udrzuji ekosystem ­(nej priklad byl Amazonie­). Protoze ono toho kvalitniho uhli a ropy nebude na dalsi stovky let. Uhli sice bude, ale jeho kvalita se bude zhorsovat, plyn mozna bude a jeho tezba bude o trochu ekologictejsi ­(pokud ovsem nebude problem s frackovanim podlozi jako u dotezovani ropnych poli­) ale hlavne pro Evropu bude jen z dovozu.

Nez proste spalime vsechny dary Zeme, meli bychom ty technologie vynalezt, patentovat si je aby nam je tak jednoduse nevyfoukly jine globalizacni bloky a diky tomu prezijeme. Kdo nebude schopen vyresit svoje energeticke problemy, tak proste chcipne, nebo bude tahnout svetem jen tam, kam mu to ostatni dovoli.

Bloky statu, jejich politiky ovladla bozska pycha ­- hubris a chteji cizi energie za cenu utrpeni mas vidime na vsech svetovych stranach. To je budoucnost lidstva. Rikam tomu moderni kanibalismus, protoze nic jineho to vlastne neni. Politiku v krizich ovladaji kanibalove. Napoleon, Hitler, atd atd, vsichni kdo chteli vyresit pru**r ve vlastni spolecnosti expanzi na pole jine spolecnosti. Ovladnout jeji zdroje. S temito lidmi se uz neda dohodnout.

Navrat ke zdravemu rozumu vidim v deglobalizaci, tedy odstoupeni od obchod nicicich praktik jako export podhodnocene prace, nesmyslne otevreni hranic pro zbozi a sluzby vznikle jakkoliv ­(a zavreni pro pohyb osob­) a hlavne v uprednostnovani setrnych technologii a jejich vyvoji a sdileni ­(od volneho az po obchod­), uprednostnovani lokalni produkce. To je podle me navrat k zdravemu rozumu. Pokud proste nevyuzijeme uhlovodikove dary k preskoceni do doby cirkulacni, tak se vratime pres dobu plastovou zpet do doby kamenne.
Odpovědět0  0
DarkRichelieu (1230) | 22.9.20227:33
Raději zalesnit pustiny.
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 22.9.20228:41
Ona je pustá z nějakého důvodu. Pokud to zničil člověk, tak určitě půjde zase zalesnit, ale pokud tam samo o sobě nic nerostlo, tak to ASI má nějaký důvod. ­(Nevím, srážky, teplota, chudá půda...­) Zalesnit to bez řešení důvodu patrně povede k tomu, že stromy chcípnou. A ono stačí přírodě přestat škodit, vzpamatuje se sama. A rychleji, než se zdá. pouhých pár desítek let po používání atolu Bikini jako jaderné střelnice ­(nějak si nepředstavím horší zásah člověka­) je tam tropický ráj. Stačilo, aby lidé přestali škodit a odtáhli.
Odpovědět1  0
DarkRichelieu (1230) | 22.9.202212:17
Tak samozřejmě, že nebudu sázet stromy nebo jinou vegetaci uprostřed pouště bez vody, kde to chcípne do večera. Ale určitě se najde spousta míst, kde to bude snadnější a levnější než postavit tuhle ­"plničku sodovek­" za X miliard. Tam kde to člověk vykácel, zaoral brambor a pak nechal přijít poušť, tak tam to dá do kupy jen člověk. Není úplně dobré udělat jadernou střelnici z celé planety a čekat, že když tu nebude člověk, že sem přijde něco lepšího :D
Odpovědět0  0
CooliPi (378) | 23.9.20220:15
A v nasem malem rybnicku donutit zemedelce orat po vrstevnicich ­(a na to je nutno aby za to fungovala odmena ­- It­'s the economy, stupid­), vyresit skladbu vysazovanych lesu, nebetonovat vsechno a zase vratit vodni toky do krivolakych cest mezi loukami.

Mmch, puvodni vegetace v nasi zemepisne sirce a delce byla snad step, coz uplne nekoreluje s dnesnimi monokulturnimi plantazemi smrku, ktere tak dobre hori, vyvraceji se a trpi na kurovce. Bylo to snad v 16. ­- 17. stoleti, kdy se vytezila Sumava ­(svazeli to do Rakouska, viz Schwarzenbersky kanal­) a kdyz tam pak prijel tehdejsi knize Schwarzenberg, tak naridil Sumavu znovu zalesnit. Mozna toto je ten okamzik spatneho rozhodnuti. Opravte me jestli jsem to spatne casove zasadil. Mozna to bylo po masivni vichrici z roku 1870.
Odpovědět0  0
CooliPi (378) | 21.9.202219:30
Uhlikova idiocie zda se jede. Hmm, nemeli bychom spis ty penize z povolenek vyplacet do Jizni Ameriky, protoze tam odstranuji nejvice CO2 z ovzdusi? A zaroven stabilizuji docela velkou oblast aby nevyschla ­(=ochlazuji­). Tedy pardon, jen do te doby, nez diky oteplovaci kabale nevyplundruji celou Amazonii pestovanim plodin ktere exportuji do Evropy pomoci namornich lodi na mazut kde se spali v spalovacich motorech. Vydela na tom ovsem jen dalsi banda posuku, kteri nam to prodaji jako zachranu pred zlymi plyny. Takto pokriveny trh muze vest jen k misalokaci zdroju. Asi jako stavba pyramid.

Nevidim uz na byznysu s kseftovanim s povolenkami nic pozitivniho. Mozna jsem kdysi koketoval s myslenkou, ze by to mohlo presunout penize do mist, kde jsou potreba aby se priroda nezplundrovala. Misto toho se presunou posukum kteri budou tezit CO2. Jo a Al Gorovi.

Vlastne tezeni kryptomen a CO2 ma hodne spolecneho. Zere to energii, obohacuje to jen malou skupinu lidi a nici to ekosystem. V takto posahany kapitalismus jsme v roce 1989 ani nedoufali.

Jedine pozitivni na tom je, ze by se takto dalo vyrabet synteticke palivo, otazka je, kde se na to vezme ta energie ­(napada me solarni energie na jihu severni polokoule­). Na jizni polokouli to asi bude spis severni cast ;­-­)
Akorat se nesmi zakazat spalovaci motory, protoze pak bychom uz nemeli jak to vyuzit. Leda snad nejakymi palivovymi clanky, coz by ovsem nebylo spatne ­(misto baterky v emobilu mit nadrz­).
Odpovědět3  0
Milan Šurkala (4487) | 21.9.202219:43
"Akorat se nesmi zakazat spalovaci motory, protoze pak bychom uz nemeli jak to vyuzit.­"

No to využití se najde. Syntetická paliva jsou v podstatě nutností ­(a i plánem­) pro ­"bezemisní­" leteckou dopravu, tam se na baterky moc daleko létat nedá. U silniční dopravy to politicky vidím spíše neprůchodně.
Odpovědět0  1
wrah666 (6205) | 21.9.202221:18
Uhlíéková idiocie jede. Na uložení 5 mt se spotřebuje energie, která uvolní ­(nebo by naopak ušetřila­) víc. A to se vyplatí.
Odpovědět2  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.