reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cassini nám přinesla dosud nejlepší záběry měsíce Titan

20.7.2018, Jan Vítek, aktualita
Cassini nám přinesla dosud nejlepší záběry měsíce Titan
Infračervené kamery sondy Cassini, která sama již dávno zanikla v atmosféře Saturnu, nám ukázaly dosud nejlepší pohled na měsíc Titan. Na příslušné snímky se nyní můžeme podívat i my, takže jaké jsou? 
Ve viditelném spektru může Titan pro naše oči vypadat jen jako zažloutlá koule, v níž toho není většinou moc vidět a jen občas se mlhavě zjeví nějaké struktury. Cassini ale měl pro tento účel vhodný nástroj, a sice VIMS, neboli Visible and Infrared Mapping Spectrometer. Ten dokáže zachytávat jak světlo ve viditelných vlnových délkách, tak i infračervené světlo v "mírně vyšších vlnových délkách", jak říká popis na oficiálních stránkách
 
 
VIMS umí rozdělovat zachycené světlo do obrazů s různými vlnovými délkami, čímž se mohlo studovat složení různých objektů, od nichž se odráží sluneční světlo. NASA už dříve díky tomu odhalila následující snímky Titanu, které byly zveřejněny už v letech 2005 a 2006. Co se tedy změnilo od té doby? 
 
 
Nyní se především zapracovalo na tom, aby se dalo dohromady více snímků do nových kompozitních fotografií, díky nimž bychom mohli prohlédnout skrz atmosféru Titanu a podívat se na povrch planety. Následující snímky tak kombinují data, která NASA sbírala dlouhých 13 let a díky nim máme výhled na celý povrch planety. 
 
 
Plně barevný snímek se skládá ze třech barev, a sice červené, zelené a modré. NASA dokázala tyto barevné složky reprodukovat s využitím poměru mezi jasem Titanova povrchu vždy s využitím dvou vlnových délek, a to 1,59/1,27 mikronů (červená), 2,03/1,27 mikronů (zelená) a 1,27/1,08 mikronů (modrá). Tato metoda tak dokáže značně zvýraznit drobné variace ve spektru světla odraženého od materiálů na povrchu měsíce. 
 
Vidíme tu tak "dunové pole" u rovníku vyvedené v hnědé barvě a namodralé oblasti zase mohou obsahovat vodní led. Titan přitom má připomínat Zemi v její rané fázi vývoje a také jde o jediné další těleso v naší soustavě, kde existuje atmosférický koloběh, v němž se vyskytuje déšť. Nejde však o vodu, co prší, ale o uhlovodíky. Život by tu teoreticky mohl existovat, i když asi pouze v nějakých izolovaných oblastech, neboť teplota na povrchu je v průměru -90 °C. Uvažuje se tak spíše o možnosti vývoje života v teoretizovaném podpovrchovém oceánu, nebo by mohlo jít o druh života založený na jiných chemických prvcích, než je ten náš. I tak jsou tu ale lepší kandidáti, a to měsíce Enceladus či Europa. 
 


reklama