reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Časy architektury NetBurst se chýlí ke konci

22.5.2007, Jan Vítek, aktualita
Časy architektury NetBurst se chýlí ke konci
Intel již v mobilním sektoru opustil architekturu NetBurst a do konce roku ji opustí i desktopy a mainstream serverové stanice. Dle zpráv však s námi asi ještě rok zůstanou multiprocesorové systémy Xeon s touto architekturou, ale o to rapidnější...
Intel již v mobilním sektoru opustil architekturu NetBurst a do konce roku ji opustí i desktopy a mainstream serverové stanice. Dle zpráv však s námi asi ještě rok zůstanou multiprocesorové systémy Xeon s touto architekturou, ale o to rapidnější má být následný přechod na novou.



S čipy NetBurst se setkáváme již od počátku století, kdy jsme se s ji poprvé poznali u jader Willamette a čipových sad Intel i850. Intel se tehdy plánoval dostat s touto architekturou na nevídané frekvence, avšak nakonec se ukázalo, že cesta gigahertzů není ta pravá. NetBurst se také dočkal několika vylepšení, samozřejmě kromě navýšení frekvencí. Zažili jsme představení technologie Hyper-Threading, intelovské implementace 64-bit rozšíření a nakonec také dvoujádrových procesorů. Nicméně snaha dostat procesory na co nejvyšší frekvence vyústila v jejich zvýšenou spotřebu a výdej tepla - vzpomeňme na první procesory Prescott. Nakonec Intel přišel s architekturou Core, která si od té doby buduje stále silnější pozici.



Server X-bit labs prý dostal jisté dokumenty, dle nichž již v čtvrtém čtvrtletí tohoto roku nebudou dodány žádné NetBurst čipy, pakliže však o ně někdo přímo nepožádá. Již o čtvrt roku dříve má jejich podíl na veškerých vyrobených procesorech Intel činit asi jen 2,5 %. V tomto čtvrtletí bude činit podíl NetBurst dvouprocesorových systémů založených na Intel Xeon 7 % a zbylých 93 % si pro sebe ukrojí Core 2 Duo. Také u ostatních systémů již NetBurst pochopitelně ztrácí, ale přechod na novější architekturu bude poněkud komplikovanější u multiprocesorových systémů, kde se začne uplatňovat i nová platforma s prozatimním názvem Caneland. Nicméně čipy Tigerton se mají z 13 % v třetím čtvrtletí během půl roku vyhoupnout na 80% podíl u multiprocesorových systémů Xeon a záhy NetBurst zanikne i zde.

Zdroj: X-bit labs
reklama