reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CDPR varuje před mody pro Cyberpunk 2077, mohou zneužívat závažnou chybu

4.2.2021, Jan Vítek, aktualita
CDPR varuje před mody pro Cyberpunk 2077, mohou zneužívat závažnou chybu
Studio CD Projekt Red se ozvalo s důležitým varováním adresovaným těm, kteří si oblíbili modifikace pro hru Cyberpunk 2077. Obvykle přitom herní modifikace nepovažujeme za možný vektor útoku na naše PC, ale zde to může být jiné. 
CD Projekt Red pochopitelně nevaruje před všemi modifikacemi, jako by nechtěl, aby je lidé vůbec používali. Jde o zcela konkrétní věc, která se týká jisté chyby týkající se externích knihoven, které hra využívá a právě ta může být využita ke spuštění podvrženého kódu. Zbytek už není třeba vysvětlovat a je jasné, že jde o závažnou chybu, kterou se někdo může rozhodnout zneužít. 
 
 
Míra rizika zneužití ale pochopitelně závisí na zdroji využité modifikace. Právě proto CD Projekt Red doporučují využívat jen oficiální zdroje, což může být třeba NexusMods, kde samozřejmě najdeme celou subdoménu věnovanou Cyberpunku 2077. Při využití těchto modifikací je riziko minimální a jde právě o takové modifikace, které byly staženy z pochybných zdrojů. 
 
CD Projekt Red také na svém Twitteru uvádí, že o chybě v DLL souborech už nějakou dobu ví a my můžeme v nejbližší době očekávat její nápravu. Dle dostupných informací pak jde v principu jednoduše o to, že útočník může vytvořit knihovnu s kódem, který pak samotná hra spustí, takže jde v podstatě o DLL hijacking a ekvivalent spuštění souboru, který se nám vloudil do počítače nebo jsme si jej sami stáhli. 
 
Co se týče samotných modifikací pro Cyberpunk 2077, jejich nabídka se postupně rozrůstá a stále jsou populární ty, které mění vizuál hry (shading, nové minimapy, podoba postav, počasí či menu). Dále si můžeme díky modifikacím měnit skiny vozů, změnit jejich často kritizované chování na vozovce a nebo využívat různé podvůdky, jako je zajištění toho, aby veškerý loot představoval legendární věci. Modifikací je tak opravdu mnoho, ale drtivá většina se dá označit spíše za kosmetické záležitosti. Nicméně jsou tu i takové, které se už snaží něco udělat s chováním davů na ulicích nebo samozřejmě i s výkonem, ostatně ty tu byly mezi prvními. Lidi a celkový provoz na ulicích si ale můžeme také zcela vypnout


reklama