Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CeBIT 2005: Neobvyklé chladiče na grafikách

11.3.2005, Zdeněk Kabát, aktualita
CeBIT 2005: Neobvyklé chladiče na grafikách
Jak jistě víte, na grafických kartách toho nelze příliš vymyslet – jen barva PCB a chladič, odvážní výrobci pak sáhnou k jiným pamětem nebo o málo vyšším frekvencím. Proto jsem se zajímal, s jakými novinkami v oblasti chlazení jednotlivé...
Jak jistě víte, na grafických kartách toho nelze příliš vymyslet – jen barva PCB a chladič, odvážní výrobci pak sáhnou k jiným pamětem nebo o málo vyšším frekvencím. Proto jsem se zajímal, s jakými novinkami v oblasti chlazení jednotlivé společnosti přišly.








Albatron předvedl hned několik zajímavých řešení. První z nich je GeForce 6800 s heatpipes, které jsou chlazeny trojitým větrákem. Dva z nich běží neustále, zatímco třetí zapíná jen v případě nutnosti. GeForce 6800LE AGP, kterou vidíte na druhém obrázku, pak obsahuje masivní měděný heatsink neobvyklého tvaru, podobně jako 6600GT, která je ovšem z hliníku. O efektivitě bych si ale dovolil pochybovat.







Ještě jedna zajímavá věc vypadla z Albatronu – PC6600U s jádrem GeForce 6600, která je opět chlazená pomocí heatpipes. Tentokrát je pasiv chlazen jediným větrákem, jehož velikost ale nevypovídá o nízké hlučnosti, spíše naopak.







Další dvě pasivně chlazené modely jsem objevil u firmy GeCube – jedná se o Radeon X600XT a Radeon X700Pro. Obě tyto grafiky jsou chlazené heatpipami a liší se jen velikostí pasivu.










Zajímavé jsou i grafické karty Point of View, což je výrobce sice známý, ale v Česku zatím nedistribuovaný. První snímek odhaluje dvojici GeForce 6600GT v režimu SLI a konstrukce je přinejmenším neobvyklá. Stejně jako u dalších chladičů je použita měď. GeForce 6800GT se na stánku objevila ve dvou verzích – první byla chlazená měděným chladičem, druhá vodníkem.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.