reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CeBIT 2010: menší a skromnější

12.3.2010, Martin Kuchař, reportáž
CeBIT 2010: menší a skromnější
Ani tento rok nechyběli zástupci naší redakce na tradičním IT veletrhu CeBIT v německém Hannoveru. Rok 2010 ale veskrze ničím nepřekvapil – opět jsme byli svědky značně se zmenšující výstavní základny, ať už z pohledu vystavovatelů, tak i samotné obsazené výstavní plochy.

IT veletrhy se řítí do záhuby


Kdybychom měli zhodnotit současný stav IT veletrhů obecně, pak jistě nebudete proti, když prohlásíme, že jsou na pokraji své životnosti. Tradiční český Invex již nějaký ten rok musel být doplňován veletrhy Digitex a Interkamera, aby se návštěvníci měli vůbec na co podívat, až jej v loňském roce prakticky zrušili úplně.



Bohužel je tomu tak, že i CeBIT se potýká s podobnými problémy a organizátoři rok od roku stále nenápadně ukrajují z jednotlivých pavilonů a celkový veletrh tím značně zmenšují. Už zdaleka nepotřebujete tři dny na celý CeBIT a celkem v pohodě jste schopni si vše potřebné projít za jeden den, a to budete mít ještě i dost času na oběd nebo svačinku.

Přesto všechno ale zůstává dobrou tradicí, že si na podobné veletrhy (bohužel v ČR už tomu tak není) nechávají velcí IT hráči, jakými jsou nVidia, AMD, Gigabyte, ASUS, MSI nebo Intel, své trumfy a návštěvníkům tak představují kromě běžného zboží i vyleštěné novinky. Z tohoto jediného důvodu má tedy ještě smysl se na podobné akce vydávat a snažit se něco nového pochytit.



Vzhledem k tomu, jak je současný trh rychlý a konkurenceschopný, je pro mnohé firmy velmi složité některé novinky dlouho tajit, a tak se většinou s těmi zásadními počiny stejně setkáváme již v průběhu roku – na podobných veletrzích si je pak alespoň můžeme reálně osahat a vyzkoušet v praxi. Nadšenci z oboru výpočetních technologií tak obvykle jedou na veletrh z toho důvodu, aby se na vlastní oči podívali na výrobky, o kterých toho hodně přečetli na internetu, avšak reálný pohled jim jednoduše chyběl.

S tímto trendem se ale budeme muset smířit – i když pravděpodobně většina z vás již tak dávno učinila. Masivní rozmach namísto IT zaznamenává spotřební elektronika a s tím i veletrhy ve stylu CES (Consumers Electronics Show), kde se prezentuje 3D technologie, pokročilé domácí audio i video projekce apod. - o tom ale někdy jindy.


Tři pavilony nabité k prasknutí


Tradiční velcí hráči ale na veletrhu samozřejmě chybět nemohou a ani CeBIT nebyl jiný. Čtveřice pavilonů 14, 15, 16 a 17 byla opravdu nabitá k prasknutí a prakticky na každém rohu jsme se mohli setkat s některým populárním výrobcem.



Největší stánky tradičně představily společnosti Asus, Gigabyte a MSI a bylo se na co dívat. Především jsme byli svědky představení nových základních desek postavených na čipové sadě AMD 890GX a to ve všech možných podobách, včetně high-end modelů s čipem Hydra apod.

Naopak nVidia se zaměřila především na prezentaci chystané grafické karty GeForce GTX 480 a 470, kterými údajně vybavila několik počítačů na svém neveřejném „tiskovém“ stánku. Pozvaní hosté si tak mohli vyzkoušet sílu těchto grafických karet ve SLI režimu na nových technologických demech, ukázce RayTracingu nebo na propracovaných fyzikálních modelech. Jak ale jistě tušíte, sáhnout jsme si nemohli a fotografie nepřicházely v úvahu už vůbec. Nechyběla ani živá prezentace nové sady ION 2 vyrobené menším výrobním procesem.

U společností Geil, Corsair, A-Data apod. jsme pochopitelně mohli vidět především nejnovější USB flash disky – ovšem USB 3.0 modely zatím nejsou ani ve výrobě a výrobci s nimi minimálně pro první pololetí nepočítají. Zajímavé bylo sledovat rozmach SSD disků, které byly na všechny návštěvníky doslova nasypávány ze všech stran.

Podívejme se ale na jednotlivé zajímavosti hezky postupně podle jejich zařazení.
reklama