reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Celeron G6900: nejlevnější Alder Lake-S v testu, je použitelný?

16.2.2022, Jan Vítek, aktualita
Celeron G6900: nejlevnější Alder Lake-S v testu, je použitelný?
Procesor Celeron G6900 je ten nejlevnější desktopový procesor generace Alder Lake, který má Intel v nabídce. Aktuálně je prodáván za cenu kolem 1400 korun, k čemuž se blíží jen starý AMD Ryzen 3 1200 AF. 
Celeron G6900 už dnes může představovat brzdu i pro kancelářské systémy, neboť jde pouze o dvoujádrový procesor bez Hyper-threadingu v konfiguraci 2C/2T. Napoví nám přitom test serveru TechSpot, zda jde o ještě použitelné CPU, anebo bychom se čistého dvoujádra už měli vždy vyvarovat a sáhnout alespoň po 2C/4T Pentiu? 
 
 
G6900 byl testován na desce MSI B660M Mortar Wi-Fi DDR4 se 32 GB paměti DDR4-3200 CL14, i když ve skutečnosti by mu samozřejmě slušela nějaká mnohem skromnější výbava. Nicméně jde jen o testovací setup. 
 
Zde už přitom ani nemá cenu zabývat se tím, jaký výkon dokáže Celeron G6900 poskytnout v renderovacím testu Cinebench či v Blenderu, neboť na takové použití jednoduše není určen a kdo by si jej kvůli tomu chtěl pořídit, ten si zaslouží čelit následkům svého rozhodnutí. 
 
 
Mohli bychom ale po něm chtít, aby zpracovával video, a to třeba v Adobe Premiere Pro 2021, ovšem ani tam pochopitelně nepředvede nic úžasného a je vidět, že se tu velice vyplatí vytáhnout z peněženky o pět set korun víc a pořídit alespoň staré Core i3-10100F. Ostatně bychom mohli na druhé straně ušetřit na desce. 
 
 
Ve Photoshopu už je to lepší, respektive tam už nejde v případě Core i3 o násobek výkonu, ale v After Effects nám Core i3 opět může nabídnout vyšší porci výkonu, než jaký bude příplatek za jeho pořízení (poměrově), což pak platí zvláště i o kompilaci kódu. 
 
 
Na hry pak už Celeron G6900 vůbec nestačí a některé tituly jako Horizon Zero Dawn či Cyberpunk 2077 ani nebudou fungovat správně, neboť dvě jádra jim neumožní ukládat či načítat pozice a pokud bude hra fungovat, můžeme se dočkat i řádově nižší snímkovací frekvence jako v případě Far Cry 6. 

Bylo vcelku jasné, jak tento test dopadne, ale můžeme se přesvědčit, že čisté dvoujádro jako Celeron G6900 je v dnešní době již nedostačující, jakkoliv pokročilá jeho jádra jsou. Vřele pak můžeme doporučit si připlatit alespoň za 4C/8T procesor, jako je zmíněný Core i3-10100F, jehož počet jader více než vyrovná handicap zastaralé mikroarchitektury. A vyšší cena, kterou zaplatíme za starší vícejádrový procesor, se nám může snadno vrátit v levnější desce, což platí právě i pro modely stejného kalibru jako Asus PRIME H510M-K a Asus PRIME H610M-K, kde je reálný rozdíl 600 Kč.


reklama