reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cena pamětí DRAM má dle Nanye stoupat alespoň do poloviny roku

30.1.2017, Jan Vítek, aktualita
Cena pamětí DRAM má dle Nanye stoupat alespoň do poloviny roku
Před několika týdny jsme se dívali na to, zda už konečně nastal ve vývoji cen pamětí obrat, neboť ceny modulů od poloviny předchozího roku dokázaly vyrůst i na dvojnásobek. Tyto naděje zchladily informace firmy Nanya i nejnovější vývoj cen.
Nedávno jsme sledovali, jak se ceny modulů DDR3 a DDR4 na našem trhu snad už dostaly na maximum, ovšem tehdy nešlo tvrdit ještě nic, i když předchozí zprávy mluvily o tom, že ceny budou růst do konce roku 2016. To společně s viditelným poklesem nárůstu cen vzbuzovalo naděje, že nejhorší už máme za sebou, ale nyní se objevilo vyjádření šéfa firmy Nanya Technology (výrobce pamětí značky Elixir), který má poněkud skeptický pohled na věc.





Pei-Ing Lee z firmy Nanya je toho názoru, že ceny pamětí DRAM budou růst přinejmenším do letošního léta, takže situace by se měla lámat až někdy v polovině tohoto roku a poté se ceny stabilizují. A že mají skutečně kam růst, to ukazuje třeba následující graf pamětí Kingston HyperX Fury Black DDR4 8GB, které ještě v roce 2015 stály 3000 Kč a pak klesly na pouhý 1000 Kč. Nyní se šplhají postupně ke 2000 Kč, kde jejich průměrná cena už pár týdnů je.

Graf ceny produktu Kingston HyperX Fury Black DDR4 8GB (2x4GB) 2133MHz CL14 HX421C14FBK2/8 poskytuje server Heureka.cz


Lee zopakoval, že důvody pro zvýšení cen pamětí DRAM se týkají starého ekonomického principu poptávky a nabídky. Dle něj tak až do začátku třetího kvartálu bude poptávka mírně větší než nabídka, což dává naději, že ceny se už nebudou zvyšovat tak prudce jako v posledním kvartálu předchozího roku. To uvidíme asi až poté, co konečně odezní dopady Vánoc a nastane nákupními horečkami nezkreslené období.

Nicméně, co se skutečně stane v druhé polovině tohoto roku, to už závisí na opatřeních, které učinili či ještě učiní hlavní výrobci pamětí DRAM. Samotná společnost Nanya se právě v tomto čtvrtletí chystá zahájit zkušební výrobu 20nm pamětí na 300mm waferech a postupně je začít ještě letos masivně vyrábět a zároveň omezí produkci 30nm pamětí. Firma také ohlásila velice slušný výdělek 640 milionů dolarů za poslední kvartál roku 2016, což představuje značný nárůst, takže je zřejmé, že výrobci pamětí DRAM se v těchto chvílích mají dobře.

Zdroj: Hexus.net

reklama