reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ceny grafických karet dál klesají, prudce zlevňují CPU od AMD

1.3.2022, Jan Vítek, aktualita
Ceny grafických karet dál klesají, prudce zlevňují CPU od AMD
Dle serveru Tom's Hardware spadly ceny grafických karet na západě během února v průměru o 11 procent. My se můžeme podívat na to, jaký zda lze pokles cen pozorovat i u nás a co se nám to děje s cenami Ryzenů. 
Vypadá to, že žně firem AMD a NVIDIA pomalu končí, nebo si tyto firmy přinejmenším vybírají pauzu. Mohli bychom sice mezi ně zařadit i Intel, ale v tomto kontextu je to spíše právě jeho nová nabídka procesorů, která tlačí ceny Ryzenů dolů a pokud jde o trh s grafickými kartami, tam Intel zatím stále ještě nepatří. Je ale šance, že i tam se bude podílet na dalším poklesu cen a přispěje ke konci již přibližně rok a půl trvající cenové mizérie. 
 
Dle serveru THW lze pozorovat v průměru 11procentní pokles cen grafických karet během února, přičemž tu jde o ceny z eBay. Potvrzuje se tu přitom, že zdaleka nejvíce ztrácí svou hodnotu karta Radeon RX 6500 XT, o čem jsme již psali včera v souvislosti s nabídkou německého Mindfactory.de. K jejímu poklesu ceny o 25,5 % se totiž žádná jiná karta ani nepřibližuje, a to má zdroj opravdu široký záběr čítající i karty minulé generace. Nejblíže je tomu tak model GeForce RTX 3050 s poklesem o 15,5 %, čili opět low-end, ale tentokrát od NVIDIE. 
 
 
Vypadá to tedy, že lidé už nejsou ochotni platit přemrštěné částky zvláště za slabé karty, když nyní klesá cena i těch výkonných. U nás je pokles cen grafických karet v podstatě stále stejný, čili pozvolný a vytrvalý, přičemž na to, že by se taková RX 6500 XT prodávala za nižší než doporučenou cenu, na to můžeme zatím zapomenout. Obecně se dá říci, že ceny karet se dostaly na minimum z loňského roku, čili na hodnoty z léta 2021, respektive nyní se už spíše pohybují pod ním.
 
Čili v řadě případů jsou karty, a to například některé GeForce RTX 3080, jsou ceny pod ročním minimem, ale některé jako Radeon RX 6700 XT se tomu zatím spíše ještě blíží. 
 
S potěšením se také zákazník může koukat na vývoj cen procesorů Ryzen 5000, neboť v poslední době prudce klesla cena i modelu 5950X, nejsilnější 16jádrové verze. 
 
 
V amerických obchodech lze tento procesor pořídit za 600 USD, což je už celá čtvrtina pod doporučenou cenou a u nás se jeho ceny poprvé dostaly pod hranici 16 tisíc korun, přičemž ještě na konci února to bylo přes 18 tisíc a těsně po uvedení na trh pak 21 tisíc, na nichž se tento Ryzen držel řadu měsíců. Podotýkám, že nejde o průměrné ceny, ale spíše o ty nejlevnější nabídky. 
 
Z opačného konce spektra je tu Ryzen 5 5600X, který se přiblížil k 6000 Kč, přičemž ještě na konci minulého roku jsme jej mohli sehnat přinejlepším za 7500 Kč. Je tu tak zcela jasně vidět jednak tlak Intelu, který nabídl dobře dostupné procesory Alder Lake-S a to bude nejspíše spojeno i s celkově se snižujícím zájmem o nová PC. Nicméně společnost AMD jistě v nejbližší době neskončí tak, že by nevěděla, k čemu využít jí dostupné výrobní kapacity. Je tu stále ještě dost produktů, které jsou nedostatkové a řadit mezi ně můžeme i GPU nebo APU pro PS5. Navíc může 7nm čiplety využívat v celé řadě procesorů od těch nejlevnějších Ryzenů po ty nejdražší serverové EPYC.  


reklama