reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ceny grafických karet u nás i v zahraničí dále klesají, výhodné však stále nejsou

7.7.2021, Jan Vítek, aktualita
Ceny grafických karet u nás i v zahraničí dále klesají, výhodné však stále nejsou
Pozitivní trend týkající se pohybu cen grafických karet stále pokračuje, i v posledním týdnu jsme se dočkali poklesu, ovšem vypadá to, že v Německu se ceny pohnuly více než u nás. A jak je na tom dostupnost? 
Pokud se něco v posledních dnech u nás prudce zlepšilo, pak je to právě dostupnost. Aktuálně už není ani v největších obchodech, které po dlouhou řadu měsíců ukazovaly neznámé ceny a dostupnost, žádný problém sehnat nové GeForce (a někdy i Radeony) ve verzích RTX 3060, RTX 3070, RX 6900 XT či RTX 3060 Ti v různých verzích. A pokud nejsou k dispozici, velcí prodejci už alespoň začali zveřejňovat jejich ceny, abychom měli možnost srovnání mezi nimi a malými obchody. 
 
 
A právě dle těchto cen je zřejmé, že nabídka ještě zdaleka není tam, kde bychom ji chtěli mít. Ostatně RTX 3060 Ti, i když jedna z lepších verzí, za 26 tisíc korun s daní, to není žádné terno a stejně tak ani RTX 3080 za 43 tisíc, zvláště když se za zcela stejnou částku v řadě obchodů prodává také externí grafika Gigabyte AORUS RTX 3080 GAMING BOX zahrnující vlastní skříň se zdrojem, která může fungovat i jako dokovací stanice pro domácí desktop založený na notebooku.
 
To jasně ukazuje, že trh je stále ještě "nemocný" a mezi další symptomy pak patří vysoce nestálá nabídka ohledně dostupnosti a pestrosti modelové nabídky, stejně jako často obrovský cenový rozptyl. Libo například MSI GeForce RTX 3070 Ti GAMING X TRIO 8G skladem za 29 tisíc, nebo za 53 tisíc? Stačí si vybrat vhodný e-shop. 
 
 
Ceny grafických karet se přitom i u nás v posledních dnech hnuly směrem dolů, i když dle grafů spíše mírněji než na konci června, přičemž informace z Číny mluví o 45% poklesu cen už během května a máme tu i čerstvá data shrnující nabídku německých obchodů ukazují v případě karet od NVIDIE jinačí sešup. Ceny přímo padají, ale i tak jsou karty aktuálně ještě o cca polovinu předraženy, což značí jediné: kdo bude ještě čekat a sledovat vývoj, nemusí si poté vyčítat, že nakoupil nevýhodně. To ale samozřejmě neznamená, že pád cen bude pokračovat stále (relativně) vysokým tempem, právě proto je třeba jejich vývoj sledovat.


reklama