reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ceny grafických karet v březnu na eBay spadly o téměř 9 procent, i u nás?

16.3.2022, Jan Vítek, aktualita
Ceny grafických karet v březnu na eBay spadly o téměř 9 procent, i u nás?
Server Tom's Hardware si všímá cen grafických karet především na serveru eBay, kde v první polovině března nastal další pokles, a to v průměru o necelých devět procent. Staré modely přitom zlevnily i o pětinu. 
Na stránkách serveru Tom's Hardware se tak sami můžete podívat na tabulku, která obsahuje nejen moderní grafické karty firem AMD a NVIDIA, ale také starší kusy jako Radeon RX 5500 XT 8GB, který právě zlevnil o pětinu na 284 USD, čili cca 6400 Kč v přepočtu. Za takovou cenu tuto kartu u nás neseženeme, ale když přidáme ještě takové dva tisíce, můžeme ji mít z bazaru, což ostatně platí i pro eBay. 
 
 
Dá se říci, že svou cenu ztrácely především starší Radeony generace RDNA 1, přičemž GeForce Turing zlevňovaly spíše jen v případě slabších modelů, zatímco cena karet jako RTX 2080 se držela. 
 
Pojďme se ale podívat spíše na novější kusy. V jejich případě šlo o mnohem uniformnější pokles cen, který se motal spíše kolem sedmi až deseti procent, i když i zde jsou pochopitelně výjimky. Starou RTX 3080 si tak v USA mohou pořídit za cca 1320 USD, což stále není důvod ke spokojenosti, neboť jde o necelých 30 tisíc korun (podobně jako u nás), i když je třeba brát v potaz, že jde o průměrnou cenu. RTX 3060 přijde na 610 USD (13.700 Kč) a i to je cena, která je zcela reálná i u nás. 
 
Radeon RX 6600 XT za 510 USD (11.500 Kč) už u nás naopak neseženeme, neboť jeho ceny jsou velice podobné jako v případě GeForce RTX 3060 a v případě Radeonu RX 6800 XT za 1060 USD (24 tisíc) je to podobné, neboť ten mají české obchody k dispozici za ceny srovnatelné s RTX 3080. 
 
Grafické karty Radeon jsou tak na západě aktuálně cenově výhodnější než u nás, ale jaký nastal právě v našich obchodech vývoj v posledních dnech? Je potěšitelné, že po náznaku zdražení některých karet jako RTX 3080 se ceny opět mírně propadly. Právě GeForce RTX 3080 tak lze sehnat už i za 27.500 Kč a ceny RTX 3060 se snížily i pod 13.000 Kč, i když jde samozřejmě o ty nejslabší kusy.
 
Dále se snižují i ceny Radeonů, i když v řadě případů jen mírně, snad až na modely RX 6600, které se v některých případech (Sapphire Pulse, XFX Speedster) už přibližují hranici 10.000 Kč. Slušně ale klesla i cena některých RX 6800 XT, které sice nejsou na stejné úrovni jako nejlevnější RTX 3080, ale i tak jde během posledních dní i o necelé dva tisíce korun pod hranici 30 tisíc. Radeony RX 6800 jsou přitom jen o trošku levnější, což z nich dělá nezajímavé zboží zvláště pro ty, kteří potřebují kartu pro Ultra HD. 
 
Celkově tak pokračuje z hlediska zákazníků pozitivní vývoj cen a lze říci, že Intel nejspíše už propásl svou nejlepší možnost pro nástup karet Arc Alchemist, na které budeme čekat ještě alespoň dva měsíce a to už mohou být ceny GeForce a Radeonů mnohem níže než dnes. 


reklama