reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ceny Radeonů RX 6000 v Evropě už v průměru klesly pod doporučené částky

20.6.2022, Jan Vítek, aktualita
Ceny Radeonů RX 6000 v Evropě už v průměru klesly pod doporučené částky
Máme tu již druhou polovinu června, a bylo tak na čase aktualizovat přehled cen, který dává dohromady server 3DCenter.org dle nabídky německých a rakouských obchodů. Ukázalo se, že zlevnily především Radeony. 
Vývoj cen grafických karet byl v posledních dnech poznamenán především pokračujícím krachem na trhu s kryptoměnami, který už poslal Bitcoin na kratší dobu pod hranici 20.000 USD a Ethereum pod 1.000 USD. Na to ovšem zareagovala zatím především bazarová nabídka karet, neboť menším těžařům se už definitivně přestalo dolování Etherea vyplácet a začali si uvědomovat, že možná bude lepší grafické karty nabídnout ke koupi dříve než později. 
 
 
O cenách karet klesajících pod doporučené částky jsme již informovali, a to právě s tím, že zlevňují zvláště Radeony. To se potvrzuje i v grafu serveru 3DCenter.org, kde byl během tří týdnů zaznamenán pokles o rovnou deset procentních bodů. GeForce zlevnily o jen čtyři procentní body.
 
Jde ale o průměr, takže různé modely karet mají i různé cenové odchylky od doporučených cen a dle nabízených čísel jsou karty Radeon RX 6800 XT a 6800 stále mírně předražené, pokud lze takové slovo ještě použít, když jde o maximálně 6 procent. Právě tyto karty ale v posledních týdnech nejvíce zlevnily, díky čemuž se RX 6800 už dostal na cca 20 tisíc a už od cca 23,5 - 24 tisíc máme v nabídce RX 6800 XT.
 
Z té levnější nabídky by zvláště zajímavý mohl být Radeon RX 6600, jehož ceny se ale u nás zrovna moc nepohnuly, a tak jde o karty stále za cca 9 tisíc korun a svou cenu si dlouhodobě (už cca 2 měsíce) drží i RX 6500 XT (5200 Kč), což je víceméně doporučená částka. 
 
Nabídka karet GeForce se tedy z hlediska cen moc nezměnila. Stále tak platí, že pod doporučenými cenami jsou spíše ty nejdražší karty, zatímco RTX 3080 10GB a slabší modely mají stále ještě vyšší ceny. Když ale budeme hledat, můžeme najít zajímavé nabídky jako RTX 3060 za 10 tisíc korun, což je zhruba odpovídající cena vedle nabízeného Radeonu RX 6600 za 9 tisíc. 
 
3DCenter ovšem upozorňuje, že v příštích týdnech mohou být ceny karet negativně ovlivněny kurzem USD/EUR, přičemž moc příznivě se z tohoto pohledu zatím nevyvíjí ani kurz USD/CZK, který má velice podobný vývoj. 


reklama