reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ceny Ryzenu 9 3900X se snížily už i pod 12 tisíc, zlevňují i ostatní

11.3.2020, Jan Vítek, aktualita
Ceny Ryzenu 9 3900X se snížily už i pod 12 tisíc, zlevňují i ostatní
Na začátku dnešního dne si užijeme trošku cenového zpravodajství, a to ve spojení s moderními procesory AMD Ryzen 3000. Zvláště pak model Ryzen 9 3900X s 12 jádry je v tomto ohledu zajímavý.
AMD Ryzen 9 3900X se na trhu objevil s průměrnou cenou, která se brzy vyšplhala k 16.000 korun s daní, ovšem od té doby vytrvale klesá a nyní se dostala pod 13.500 Kč a pokud budeme hledat, můžeme jej koupit i za cenu pod 12.000 Kč. Tato minimální cena přitom nedávno spadla zhruba o tisícovku a dolů jdou i ceny jiných moderních Ryzenů 3000. 
 
 
Těžko říci, co je toho příčinou a zda snad nejde o přípravu firmy AMD na příchod nových procesorů Intel Core "Comet Lake-S", i když jejich ceny by vskutku nemusely být pro Ryzeny ohrožující. V tomto ohledu ale bude třeba počkat na oficiální uvedení, protože i kdyby Intel už stanovil ceny a někdo se k nim dostal, vůbec to neznamená, že Comet Lake-S budou za ně skutečně uvedeny. 
 
Co se týče jiných procesorů AMD, pak Ryzen 7 3800X nedávno také zlevnil a dostal se v případě těch nejzajímavějších cen už pod 9.000 Kč s průměrnou cenou o cca 500 Kč výš. Pro zákazníky ale stále platí, že zajímavějším modelem je Ryzen 7 3700X, jehož cena rovněž v posledních dnech klesá, a to až na cca 7700 Kč, přičemž tento procesor se začal prodávat za 9000 Kč.
 
Nejlevnější z CPU Ryzen 3000, které jsou u nás dostupné, je Ryzen 5 3600 a ten od začátku letošního roku vytrvale zlevňuje. Nyní je tak dostupný už od 4300 Kč, ovšem kdyby někdo hledal cenovou alternativu, pak za víceméně stejné peníze je už dlouho dostupný ten nejlepší model z předchozí generace, čili Ryzen 7 2700X. Ten ovšem i přes výhodu dvou jader navíc můžeme v případě aktuálního herního výkonu považovat za ten slabší z dané dvojice, ovšem pokud někdo dokáže využít výkon všech jader, měl by sáhnout spíše po osmijádrovém starším procesoru. Otázka pak je, jak se může výhoda více jader projevit v budoucích hrách. 

Uvidíme, jak na to zareaguje Intel, který se za cenu opravdu vysoké spotřeby bude snažit maximálně vyšroubovat takty svých nových desktopových Core, ale to už vzhledem k různým únikům informací nemusíme řešit. Čekáme v podstatě jen na ceny a nástup na trh. 


reklama