reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CEO Intelu: nechci mít 90% podíl mezi x86 CPU, přicházíme tím o příležitosti

9.12.2019, Jan Vítek, aktualita
CEO Intelu: nechci mít 90% podíl mezi x86 CPU, přicházíme tím o příležitosti
Z různých zpráv tohoto roku se ukázalo, že Intel je vcelku nervózní z toho, jak kvůli AMD přichází o podíl na trhu s procesory x86, a tím přirozeně i s celými platformami. Co ale k tomu může říci jeho šéf Robert Swan?
CEO Intelu v rozhovoru o aktuálním stavu a směřování jeho firmy uvedl, že se sám snaží zničit přesvědčení o tom, že by Intel měl držet 90 procent trhu, na nějž se nyní primárně zaměřuje, což jsou x86 procesory a vše, co se točí kolem nich. Raději by chtěl držet 30 % na širokém trhu s polovodičovými produkty, který má dnes roční hodnotu 230 miliard dolarů a dle Intelu se během příštích čtyř let rozroste na 300 miliard.
 
 
Swan vidí jako důsledek lpění na trhu s x86 to, že Intelu unikají příležitosti a je uzavřen do vlastního přesvědčení, že musí ovládat drtivou většinu svého hlavního trhu. Znamená to konkrétně větší zaměření na GPU, na AI a také FPGA, 5G, autonomní řízení dopravních prostředků, apod. 
 
K tomu lze říci, že v Intelu k tomuto přesvědčení jistě nedošli přes noc, ostatně o diverzifikaci se tato firma snaží už pěknou řádku let. Jenomže když se podíváme na to, které divize mají největší tržby, pak to jsou právě ty, které vyrábí x86 procesory a příslušné serverové či spotřebitelské platformy. Ostatně v posledním čtvrtletí tyto divize přinesly 16,1 miliard z celkových 19,2 miliard tržeb. 
 
Co se týče 10nm procesu, pak nám Swan potvrdil, že Intel si prostě ukousl větší sousto, než zvládl. Přechod z 22 na 14 nm přinesl 2,4x vyšší tranzistorovou hustotu, a tak si v Intelu řekli, že v případě 10nm procesu zkusí rovnou 2,7x vyšší hustotu, ačkoliv už s vývojem 14nm procesu měli potíže (ty přinesly i vynechání 14nm desktopové generace Broadwell, až na dva nepodstatné modely). V případě 7nm procesu se už nebudou pokoušet ani o 2,4x vyšší hustotu a spíše to bude něco kolem dvojnásobku. 
 
Swan také stále tvrdí, že první 7nm produkt se objeví na konci roku 2021 a 10nm proces se bude dále vyvíjet, ovšem společně se 14nm. Zde máme právě dle Swana hledat i pozitiva v tom, že se Intel naučil své procesy vylepšovat a naznačil, že 14nm proces to ještě čeká. Zda to znamená 14nm+++, nebo snad dokonce 14nm++++, toť otázka. Ostatně někdo již za 14nm+++ označuje existující mobilní procesory Comet Lake (a budoucí desktopové). 
 
Nakonec ještě můžeme z projevu Roberta Swana vyčíst, že Intel opravdu srovnává své procesy s konkurenčními tak, že jeho 10nm by se měl vyrovnat 7nm jiných firem a podobně. Uvedl konkrétně to, že chystaný 5nm proces Intelu bude ekvivalentní pro cizí 3nm procesy. Problém je ovšem ten, že Intel je už zcela reálně pozadu. TSMC se pomalu chystá spustit výrobu 5nm technologií, pro kterou by tak Intel měl najít odpověď nejdříve někdy za dva roky. 
 
Zdroj: wccftech


reklama