reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cerebras má nový čip přes celý wafer, tentokrát na 7nm procesu TSMC

21.4.2021, Jan Vítek, aktualita
Cerebras má nový čip přes celý wafer, tentokrát na 7nm procesu TSMC
Společnost Cerebras se představila s novým WSE (Wafer Scale Engine) s pořadovým číslem dvě. Jde tak o čip zabírající (téměř) celý wafer, který tak tentokrát obsahuje 2,6 bilionů tranzistorů a vytvořen byl 7nm procesem.
Společnost Cerebras už v roce 2019 vytvořila Wafer Scale Engine, který pro ni vyrobilo TSMC na 16nm procesu a nyní nastupuje fyzicky stejně velký čip zabírající celou využitelnou plochu waferu, na němž je ale díky 7nm procesu více než dvojnásobek tranzistorů, což se pochopitelně odrazí i v kapacitě paměti, výkonu i propustnosti. 
 
 
Jedná se o čip vytvořený na celé využitelné ploše 300mm waferu, což znamená, že byly pouze osekány okraje, kde jsou stejně jen neúplná torza obdélníkových jednotek, z nichž se celý čip skládá. WSE a ani novy WSE 2 pochopitelně není jeden velký unikátní čip zabírající celý wafer, jako spíše pole identických a vzájemně propojených čipů/jednotek, které jsou schopny pracovat jako celek.
 
Není totiž kvůli omezené velikosti fotomasky možné vytvořit jediný celistvý čip po celé ploše 300mm waferu a i kdyby to možné bylo, jeho funkčnost by ohrožovaly defekty. V rámci použité redundantní architektury přitom lze deaktivovat celé jednotky, takže nepřijdeme o celý čip a ostatní jednotky pak mohou spolu stále komunikovat, i když "oklikou". Co je ale nového v případě WSE 2? 

  Cerebras Wafer Scale Engine 2 Cerebras Wafer Scale Engine Nvidia A100
Výrobní proces TSMC 7nm TSMC 16nm TSMC 7nm N7
Počet jader 850.000 400.000 6.912 + 432
Velikost čipu 46.255 mm2 46.255 mm2 826 mm2
Počet tranzistorů 2,6 bilionů 1,2 bilionů 54 miliard
Kapacita paměti SRAM 40 GB 18 GB 40 MB
Paměťová propustnost 20 PB/s 9 PB/s 1.555 GB/s
Propustnost interního rozhraní 220 Pb/s 100 Pb/s 600 GB/s
Spotřeba (System/Chip) 20kW / 15kW 20kW / 15kW 250W (PCIe) / 400W (SXM)
 
Srovnání s GPU akcelerátorem NVIDIA A100 je tu pochopitelně jen pro představu, neboť je jasné, že jde jinak o neporovnatelné produkty. Oproti původnímu WSE tu ale máme více než dvojnásobný počet jader na zcela stejné ploše, což koresponduje s rovněž více než dvojnásobným počtem tranzistorů, což zajistil pouze a jen 7nm výrobní proces. Vypadá to tak, že Cerebras prostě "jen" navýšil počet jader, což se odrazilo i v kapacitě SRAM a proporčně narostly také propustnosti a jediné, co zůstalo na stejné úrovni, je spotřeba. 
 
 
WSE-2 je tak opět určen pro systémy umělé inteligence a Cerebras se chlubí tím, že zvládne nahradit stovky nebo i tisíce GPU rozprostřených v tuctech serverových clusterů se spotřebou stovek kilowattů. Výrobce ale neuvedl, na jakých taktech WSE-2 pracuje, ovšem prozradil, že jde o srovnatelnou frekvenci s předchozí verzí, která má takty někde mezi 2,5 až 3 GHz. Provedeny ale byly také nespecifikované zásahy do mikroarchitektury s cílem získat vyšší výkon.
 
 
Stejně jako minule bude WSE-2 nasazen ve speciálním 15U systému, který je schopen provozovat i uchladit tak velký čip. V tomto ohledu jsou prý změny jen minimální, což je i následek toho, že nová verze je stejně velká jako stará a má i stejnou spotřebu. 
 
 
 
Dostupnost WSE-2 je naplánována na letošní třetí čtvrtletí. 
 


reklama