reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Černobyl je nyní solární 1,0MWp elektrárnou

8.10.2018, Milan Šurkala, aktualita
Černobyl je nyní solární 1,0MWp elektrárnou
Je to už přes 32 let, co došlo k nehodě v jaderné elektrárně v Černobylu. V těsné blízkosti původního reaktoru se nově produkuje opět elektřina, tentokrát ale trochu jiného typu. Vyrostla zde totiž solární elektrárna.
26. dubna 1986 došlo k nechvalně známé nehodě 4. reaktoru v jaderné elektrárně v Černobylu na Ukrajině. Od té doby uplynulo už přes 32 let a např. dva roky zpátky se poškozený reaktor dočkal nového sarkofágu. V Černobylu se nicméně produkovala elektřina až do roku 2000 (ve 3. reaktoru), přičemž k haváriím zde došlo i dříve v roce 1982 (v 1. reaktoru odstaveném pak v roce 1996) a později v roce 1991 (což odstavilo 2. reaktor). Po 18 letech ale začala opět výroba elektřiny, tentokrát ale jde o projekt Solar Chernobyl SPP, tedy o solární elektrárnu. Projekt byl zahájen v roce 2013 a počátkem roku 2018 byla solární elektrárna uvedena do provozu. Teprve 1. července 2018 ale začala elektrárna posílat elektrický proud do ukrajinské elektrické sítě. Pokud jde o slavnostní otevření elektrárny, to proběhlo až před pár dny, 5.řijna.
 
Solární elektrárna v Černobylu
 
 
Nová solární elektrárna je postavena jen pár set metrů od původního reaktoru a zabírá plochu 1,6 hektaru. Průměrná sluneční energie, která zde dopadne, činí 1126,9 kWh na m2 za rok. Maximální výkon elektrárny je tak projektován na 1,0 MWp a očekává se roční produkce 1024 MWh elektrické energie. To by mělo stačit na napájení přibližně 2000 domácností. Projekt vznikl ve spolupráci s Německem a stál 1,2 milionu dolarů.
 
Černobyl
 
 
Ukrajinská vláda pronajala půdu na dalších 49 let za velmi výhodné ceny a naopak tuto elektřinu vykupuje velmi draze, za ceny o 50 % vyšší, než je evropský průměr. Není se čemu divit. Ukrajina má s Ruskem velmi napjaté vztahy a chce být soběstačná v produkci elektřiny. Proto nabídla rovnou okolo 24 kilometrů čtverečních půdy pro stavbu solárních farem. Tato půda totiž kvůli kontaminaci nemůže být použita pro zemědělství. Instalovaný výkon by se pak mohl pohybovat ve stovkách MWp.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama