reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CES 2016: novinky a trendy pro tento rok

21.1.2016, Jan Vítek, článek
CES 2016: novinky a trendy pro tento rok
Na začátku roku jako obvykle proběhl jeden z největších technologických veletrhů, známá Consumer Electronics Show (CES). Podívejme se tedy na to, jaké produkty stály za prozkoumání a na co nového se můžeme v tomto roce těšit.

Éra PC pokračuje, jen jinak než dříve


Klasické stolní počítače už netáhnou. Dnes si chce málokdo pořídit pod stůl velkou bednu pro stroj, jenž bude využitý pro kancelářské aplikace, web, sledování filmů a hraní nenáročných her. Na to stačí notebook nebo malé, levné a úsporné PC. Klasické desktopy dnes už patří především mezi výkonné pracovní stanice nebo herní počítače a není divu, že se tomu výrobci hardwaru přizpůsobili. Třeba mezi nabídkou základních desek pro procesory Skylake se nachází jen několik, které nepatří mezi herní modely, kvůli čemuž už dnes takové označení v podstatě pozbylo významu.





Vývoj malých počítačů tedy pokračuje a objevují se nové modely, jako třeba nejmenší x86 PC z nejmenších - Intel Compute Stick a podobné. Intel samozřejmě používá vlastní procesory, a logicky tak může mít před ostatními výrobci náskok. Představil již Compute Stick s procesory Core m5, Core m3 a nejlevnější s Intel Atom "Cherry Trail-T". Toto jsou počítače, které se nám vejdou i do kapsy, ovšem musíme počítat také s periferiemi a napájecím zdrojem. Pak už se od větších modelů typu NUC zas tak moc neliší.

A právě mezi NUC se zanedlouho zařadí nový výkonný model s označením Intel Skull Canyon označení za první herní počítač svého druhu od Intelu. Využije totiž (pravděpodobně jako první) integrovanou grafiku Iris Pro GT4e se 72 shadery a 128 MB eDRAM, na niž už zdaleka nebudou stači konkurenční APU od AMD. A nejen že nebudou stačit, ono lze předpokládat, že GT4e bude až 2x výkonnější než desktopová APU Kaveri a také že se Intel hned zmínil o tom, že běžným hráčům bude integrovaná grafika stačit. Na druhou stranu lze také předpokládat, že cena bude také někde zcela jinde a platit budeme i za malý formát tohoto PC. Ale toto hodnocení si zatím nechejme.





Vedle Intelu si připravil nová mini PC třeba také Asus, a to v rámci řady VivoMini a VivoStick, Gigabyte má zase nové BRIX, ZOTAC aktualizoval nabídku svých známých ZBOX, atd. Na CES 2016 šlo ale vždy především o jedno: nové procesory Skylake, jimiž jsou nové minipočítače vybaveny a sem tam se objevila další novinka, jako třeba podpora Thunderbolt 3 na nových BRIX.

Nabídka nových počítačů na CES 2016 nám tedy mohla jen těžko vyrazit dech, ale to pravé zemětřesení teprve přijde v polovině tohoto roku, až přijdou nové grafické karty NVIDIA a AMD a pak ještě na konci, kdy se ohlásí první procesory Zen. Brzy si ale také budeme moci postavit počítač s využitím zbrusu nového formátu základních desek: Mini STX. Ty jsou na půli cesty mezi NUC a Mini ITX a na rozdíl od NUC obsahují procesorový socket, ale zase nemají ve výbavě ani jeden rozšiřující slot. Graficky silný počítač si na nich tedy nepostavíme.


A co dalšího?


Rozhraní Wi-Fi 802.11ac se v domácnostech nestačilo ani zabydlet a už tu máme další standard: 802.11ad. TP-Link Talon AD7200 je jeden z prvních routerů, které takové Wi-Fi nabídne a dosahuje teoretické datové propustnosti 7133 MB/s především díky využití nového 60GHz pásma, v němž přenese za jednu sekundu až 4,6 Gb. Jak to bude či nebude fungovat, to ukáže až čas, ale zatím je jasné, že takovýto router se nestane prodejním hitem, neboť jeho cena bude jistě vysoká a přínos do běžné domácnosti více než diskutabilní.





Ani letos nezklamala společnost Lian Li, která si připravila hliníkovou počítačovou skříň ve tvaru výletní jachty: PC-Y6. Ta podobně jako předchozí skříně (třeba černý vláček s deskou ve vagónku) není zrovna praktická, ale zde jde především o propagaci firmy.





Zapomenout nesmíme také na SSD, jejichž kapacita bude v tomto roce výrazně bobtnat a ceny zamíří dolů. Třeba taková společnost Mushkin připravuje 2,5" SSD Reactor s kapacitou až 4 TB, jejichž nástupem se má cena za gigabajt propadnout přibližně na polovinu. Jinými slovy, chystané 4TB SSD bude v amerických obchodech stát 500 dolarů. Rekordní kapacitu ale nabídne jako obvykle společnost Fixstars, a konkrétně její SSD-13000M se 13 TB. Transcend zase připravuje paměťové čipy SuperMLC, jež mají mít podstatně vylepšený výkon i výdrž blížící se pamětem typu SLC.

Na veletrhu toho bylo pochopitelně k vidění daleko více, jako ještě chytřejší chytré ledničky, nová mobilní a nositelná elektronika, televizory s rozlišením 8K, kamery, fotoaparáty, ale o tom se dozvíte více na našich ostatních serverech: Svět mobilně, TV Freak, Digimanie a Svět audia.
reklama