reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Česko patří ke kyberneticky nejbezpečnějším zemím

10.2.2019, Jáchym Šlik, aktualita
Česko patří ke kyberneticky nejbezpečnějším zemím
Analytická společnost Comparitech srovnala kybernetickou bezpečnost v šedesáti světových zemích včetně Česka, které dopadlo velmi dobře. Vůbec nejbezpečněji se ovšem mohou cítit uživatelé v Japonsku, naopak nejhorší situaci panuje v Alžírsku.
Časté zprávy o kybernetických útocích v nás mohou vzbuzovat pocit, že naše osobní data nejsou nikdy a nikde v bezpečí. Výzkum společnosti Comparitech potvrdil, že situace se v jednotlivých zemích světa výrazně liší. Ohodnocena byla situace v celkem šedesáti státech včetně České republiky a Slovenska. Výsledkem je obsáhlá tabulka, která ukazuje pořadí jednotlivých států. Zcela bezpečně se nemohou cítit uživatelé v žádné ze zkoumaných zemí. Hodnoceno bylo celkem sedm kritérií včetně procenta mobilních telefonů a počítačů nakažených malwarem, počtu útoků škodlivého softwaru s cílem ukradnout peníze, počtu útoků přes telnet nebo počtu útoků, které infikují zařízení softwarem pro těžbu kryptoměny. Kromě toho se odborníci zaměřili na to, jak jsou jednotlivé země připraveny na případný kybernetický útok a jak aktuální legislativu mají v oblasti kyberbezpečnosti.
 
 
A jak to tedy dopadlo pro Českou republiku? Skončili jsme na 49. místě ze 60, což v tomto případě znamená úspěch. Žebříček byl totiž sestaven tak, že čím vyšší umístění, tím horší bezpečnost. Vůbec nejlépe dopadlo Japonsko následované Francií, Kanadou, Dánskem, USA a Irskem. Na opačném konci žebříčku, tedy mezi zeměmi s nejhorší kybernetickou bezpečností, skončily převážně africké a asijské státy jako Alžírsko, Indonésie, Vietnam, Tanzánie nebo Uzbekistán. Z evropských zemí je situace velmi nepříznivá v Bělorusku či na Ukrajině, příliš bezpečně se nemohou cítit ani uživatelé v Řecku nebo Rumunsku. Slovensko se umístilo na 26. místě, tedy v horší polovině žebříčku. Lépe podle dané metodiky dopadlo dokonce Keňa, Brazílie nebo Jihoafrická republika.
 
Podívat se můžeme také na výsledky v jednotlivých hodnocených kategoriích, které jsou někdy až alarmující. Vyplývá z nich, že více než třetina uživatelů v Bangladéši má mobilní telefon nakažený malwarem, naproti tomu v Japonsku se jedná pouze o 1,34 %. V případě nakažených počítačů jsou na tom nejlépe Dánové, kde se malware dostal na méně než 6 % strojů. Naopak v Alžírsku bylo infikována necelá třetina strojů.
 
Uživatelé z chudších zemí se tolik nemusí bát ukradení finančních prostředků, neboť útočníci se raději zaměřují na bohatší země, kde jsou pro peněžní transakce častěji využívány moderní technologie a především se tam jedná o větší obnosy. Nejvíce kybernetických útoků s cílem ukradení finančních prostředků tedy dojde v Německu, naopak nejbezpečněji je v tomto ohledu na jinak (z hlediska kybernetické bezpečnosti) „divoké“ Ukrajině. Na kybernetický útok by měl být nejlépe připraven Singapur a nejaktuálnější legislativou v oblasti kybernetické bezpečnosti se mohou pochlubit Francie, Čína, Rusko a Německo.
 
V Česku bylo dle Comparitech nakaženo malwarem 5,68 % mobilních telefonů a 10,9 % počítačů. Finanční útokem bylo údajně zasaženo 0,5 % uživatelů.
 


reklama