reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ChatGPT se možná vrátí do Itálie, zapracuje se na ochraně soukromí

14.4.2023, Milan Šurkala, aktualita
ChatGPT se možná vrátí do Itálie, zapracuje se na ochraně soukromí
ChatGPT má problémy se zachováním soukromí. Měli jsme tu problém s vyzrazováním dat ze Samsungu, v Itálii to dokonce skončilo banem. Ten by ale mohl brzy skončit, OpenAI se bude snažit o nápravu, aby systém vyhovoval evropským zákonům.
Systém ChatGPT bere internet útokem, nicméně představuje také bezpečnostní riziko. Lidé do něj zadávají mnohdy důvěrné interní informace, což byl nedávno příklad Samsungu. Zaměstnanci chtěli po ChatGPT pomoci vyřešit nějaký problém v práci, jenže si (možná) neuvědomili, že systém může tato interní data používat dál. Tímto pak může dojít k úniků informací z firmy. Problémy to dělá ale i jinde a došlo to dokonce tak daleko, že Itálie (resp. její regulátor Garante) dala systému dočasný ban kvůli nedostatečné ochraně soukromí. To bylo reakcí na to, že ChatGPT začal zobrazovat zprávy jedněch lidí druhým, objevily se i případy zveřejňování platebních informací.
 
ChatGPT v Itálii
 
Italský regulátor zveřejnil požadavky, které musí OpenAI splnit, pokud chce, aby byl ban 30. dubna zrušen. Jestli je nesplní, zákaz bude trvat i nadále. Tyto požadavky pramení i z obecné evropské legislativy na ochranu soukromí, a tak není divu, že je OpenAI v hledáčku i několika dalších států, např. Francie nebo Irska, za oceánem začíná mít problémy např. v Kanadě. Garante např. zmiňuje, že ze stránek chatbota není jasné, jak a proč se sbírají data uživatelů, jaké jsou možnosti opravit nebo smazat data uživatelů. Vyžaduje, aby měl uživatel možnost dát výslovný souhlas nebo zájem o to, aby byla vložená data použita k dalšímu trénování (a stejně tak tuto možnost i odmítnout). Otázkou je, jak se bude řešit "odtrénování" v případě, že uživatel později svůj souhlas odvolá.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama