reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chcete vízum do USA? Nahlašte i účty na sociálních sítch

3.6.2019, Milan Šurkala, aktualita
Chcete vízum do USA? Nahlašte i účty na sociálních sítch
Administrativa Donalda Trumpa chce větší dohled nad lidmi, kteří putují do Spojených států. V rámci boje proti terorismu tak bude chtít prohlédnout i účty na sociálních sítí všech, kdo žádají o americké vízum.
Boj proti terorismu způsobuje, že vstup do USA bude zase o něco více byrokratický. Administrativa Donalda Trumpa totiž v březnu 2018 navrhla a nyní i uzákonila, že všichni, kdo chtějí vstoupit za hranice Spojených států, budou muset v žádosti o vízum uvádět i dosud nepoužívané údaje. Těmi jsou jména účtů na vybraných sociálních sítích za posledních pět let, totéž se týká všech používaných e-mailových adres za sledované období a podobně tak i telefonních čísel.
 
Donald Trump
 
Dosud se takové nařízení týkalo jen lidí, kteří sem cestovali z nebezpečných zemí, jako jsou Sýrie, Irák nebo Severní Korea, celkově šlo ročně o 65 tisíc lidí. Nyní tak pod toto nařízení spadne zhruba 710 tisíc lidí žádajících o imigrační (přistěhovalecká) víza a dalších přibližně 14 milionů lidí, kteří chtějí nepřistěhovalecká. Výjimkou budou pouze některá diplomatická víza, kde tyto údaje nebude třeba uvádět. Naopak pokud chcete, můžete dobrovolně uvést jména účtů i těch sociálních sítí, které nejsou na seznamu.
 
USA si od toho slibují, že díky účtům na sociálních sítích budou moci lépe identifikovat teroristy, kteří sem putují. Předpokládají, že mohou identifikovat potenciální teroristy na základě jejich minulé komunikace, stylu příspěvků na sítích i tomu, komu volají a píšou. Na druhou stranu, opravdu si USA myslí, že pokud je někdo terorista, bude dávat do žádosti o vízum ty účty, telefony a e-maily, které používá ke komunikaci s teroristickými skupinami?
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama